FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 8. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do9,30 sati
ZAGREB, 8. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

TOKIO - Japanski premijer Junichiro Koizumi posjetit će u nedjelju Moskvu kako bi uz još pedesetak svjetskih čelnika nazočio svečanom obilježavanju 60. obljetnice sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom. No Japan tek mora potpisati mirovni sporazum sa sjevernim susjedom kako bi i službeno okončao neprijateljstva iz Drugog svjetskog rata. Uzrok tomu je spor oko četiri Kurilska otoka koje je Sovjetski Savez zauzeo nakon što je 8. kolovoza 1945. objavio rat Japanu. Rusija je izvršila invaziju na Japan, a ne Japan na Rusiju, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Akira Chiba.

PARIZ - Obilježavanje 60. obljetnice pobjede nad nacizmom u Francuskoj nema razmjere prošlogodišnje proslave savezničkog iskrcavanja, a službeni Pariz čini sve da ne pokvari feštu u Moskvi, uključujući se u iznenada pokrenutu kampanju za "povijesnu istinu". I dok "Bush i njegovi baltički prijatelji kvare Putinovu feštu", kako naslovljuje Liberation, predsjednik Chirac u intervjuu ruskoj agenciji Itar-Tass naglašava "odlučujuću" ulogu "ruskog naroda" u pobjedi saveznika. Ocijenio je da svečanosti u Moskvi i susret na vrhu EU-Rusija u Moskvi trebaju biti prilika da se istakne da EU i Rusija "predstavljaju dva bitna elementa multipolarnog svijeta sutrašnjice".

BAGDAD - Naoružani muškarci ubili su u nedjelju u Bagdadu visokog dužnosnika iračkog ministarstva prometa, priopćila je policija. Dužnosnik Zobaa Yassin ubijen je dok se vozio u svom automobilu, a u napadu je poginuo i njegov vozač, priopćila je policija. Irački pobunjenici koji se bore protiv iračke vlade i koalicijskih snaga pod vodstvom SAD-a ubili su u sličnim napadima posljednjih mjeseci desetke vladinih dužnosnika.

LONDON - Snažan rast broja novih radnih mjesta u SAD-u te oklijevanje Kine da dopusti aprecijaciju juana potaknuli su prošloga tjedna kupovine američkog dolara ojačavši njegov tečaj prema najvažnijim međunarodnim valutama. Tečaj dolara tako je porastao 0,4 posto prema euru, kojim se trguje po 1,2814 dolara. U odnosu na jen poskupio je 0,3 posto, pa stoji 105 jena. Britanska funta i švicarski franak, pak, pojeftinili su oko jedan posto. Tako funta košta 1,89 dolara. Istodobno, dolar iznosi 1,2068 franaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙