FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 14. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati.
ZAGREB, 14. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u srijedu navečer je doputovao u Oslo, u prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Kraljevini Norveškoj. Predsjednik Mesić će s najvišim dužnosnicima Kraljevine Norveške razgovarati o mogućnostima unapređenja sveukupnih bilateralnih odnosa, o hrvatskom približavanju Europskoj uniji, a očekuje se da će u razgovorima biti dotaknuti i aktualni problemi suvremenog svijeta. Službeni dio posjeta Mesić počinje u četvrtak kada će ga primiti princ prijestolonasljednik Haakon, koji privremeno obnaša dužnost regenta u odsutnosti svog bolesnog oca kralja Haralda V. kojem je nedavno operirano srce. Istog dana Mesić se sastaje i s norveškim premijerom Kjellom Magne Bondevikom, koji je od 2001. godine na čelu manjinske koalicijske vlade sastavljene od konzervativaca, demokršćana i liberala.

RAMALA - Palestinski čelnici su rekli u srijedu da se pripremaju za povlačanje Izraela iz pojasa Gaze i da ga žele s Izraelom koordinirati. Premijer Ahmed Korei, poznat pod imenom Abu Ala, koji vodi ministarski odbor za praćenje povlačenja, istaknuo je da pripreme jamče "da neće biti kaosa ni bezakonja". Odbor je upozorio na izraelska kupovanja zemljišta u područjima koja će biti uključena u povlačenje i naglasio da ih palestinska vlast neće priznati. U lipnju Izrael se planira povući iz 25 židovskih naselja iz pojasa Gaze i sjevernog dijela Zapadne obale.

LONDON - Izraelsko povlačenje iz okupiranih dijelova pojasa Gaze bit će pobjeda vojničkog nasilja, kazao je viši vođa Islamske skupine Hamas u intrvjuu objavljenom u četvrtak. Mahmuod al-Zahar izjavio je za britanski časopis Times da su Izrael na predaju natjerali militanti koji od 2000. provode ustanak ili intifadu. "Ako Izrael napusti pojas Gaze i Zapadnu obalu to će se dogoditi zbog intifade, oružane pobune i Hamasovih žrtava" ustvrdio je al-Zahar. Dodao je kako se povlačenje neće dogoditi zbog pregovora te dobre volje Izraela, SAD-a ili Europe.

WASHINGTON - Talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini je nakon susreta s američkom kolegicom Condoleezzom Rice rekao da je zadovoljan američkom istragom o incidentu u kojem je poginuo jedan talijanski agent. Američki i talijanski dužnosnici vode zajedničku istragu o pucnjavi 4. ožujka kada je poginuo agent Nicola Calipari i ranjena je talijanska novinarka Sgrena. Fini je rekao da bi svaka "procjena ili izjava prije završetka istrage" bila proizvod "političke polemike". Američki vojnici su otvorili vatru na vozilo u kojem je bio Calipari u Bagdadu nedugo nakon što je postignut dogovor o puštanju otete talijanske novinarke Giuliane Sgrene. Calipari je podlegao ranama, a Sgrena se oporavila. Pentagon je naveo da su vojnici zabunom otvorili vatru na vozilo. Nakon incidenta Sgrena je optužila Amerikance da su namjerno pucali na njihovo vozilo.

WASHINGTON - Sjedinjene Države smatraju da je Iran najmanje pet godina udaljen od razvijanja nuklearnog oružja, rekao je u srijedu glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher. Kazao je da Sjedinjene Države dijele zabrinutost međunarodne zajednice iranskim nuklearnim programom, ali da prema američkim procjenama Iran još mora dosta učiniti kako bi razvio nuklearno oružje. "Naša obavještajna zajednica je upotrebljavala u prošlosti procjenu koja kaže da nije vjerojatno da bi Iran mogao steći nuklearno oružje prije početka sljedećeg desetljeća. To i dalje ostaje slučaj", rekao je Boucher. Sjedinjene Države optužuju Iran da upotrebljava svoj civilni nuklearni program kako bi prikrio nastojanje da dođe do nuklearnog oružja, dok to Teheran osporava.

PARIZ - Saudijski princ Abdulah sastao se u srijedu s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom u Parizu, gdje su obojica rekli da su se složili u pogledu Iraka, Libanona i palestinskog sukoba. Chirac je pohvalio ambiciozni program reformi Saudijske Arabije i nastojanja vlade da vodi nacionalni dijalog. U Saudijskoj Arabiji održani su ove godine općinski izbori. Tijekom večere dvojice čelnika Chirac je rekao da te reforme trebaju biti u skladu sa željama naroda i vodeći računa o njihovom specijalnom kulturnom identitetu.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice rekla je u srijedu da ostavka libanonskog premijera Omara Karamea ne bi smjela prouzročiti odgodu parlamentarnih izbora, čije je održavanje predviđeno za kraj svibnja. Rice je rekla da je Karameova ostavka "prilika" za Libanon da se pokrene, ali da njegov neuspjeh u sastavljanju vlade ne bi smio dovesti do odgode izbora. "Nepotrebne su daljnje odgode. Libanon sam treba odrediti svoju budućnost, bez zastrašivanja i vanjskih uplitanja", rekla je Rice, aludirajući na sirijsku nazočnost u zemlji.

NEW YORK - Američki vojni pilot i član posade uhićeni su zbog korištenja službene vojne misije za krijumčarenje ecstasyja vrijednog više milijuna dolara, izvijestile su u srijedu savezne vlasti. Pilot teretnog zrakoplova "Galxy", kapetan Franklin Rodriguez i narednik John Fong uhićeni su u utorak. Dužnosnici su rekli da je u njihovoj prtljagi, prilikom povratka u SAD, pronađeno oko 290 tisuća komada tableta ecstasyja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙