FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 9. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 9. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MOSKVA - Više od pedeset čelnika država, vlada i međunarodnih organizacija, među kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, okupilo se u ponedjeljak u Moskvi na vojnoj paradi povodom 60. godišnjice pobjede nad fašizmom. Ruski predsjednik Vladimir Putin je u govoru održanom na Crvenom trgu od svijeta zatražio da "nikad više ne dopusti ponovni Hladni rat" ili neki drugi rat, te je rusko-njemačko pomirenje nazvao jednim od najvećih postignuća nakon Drugog svjetskog rata u Europi. Grandioznu vojnu paradu je s tribina na Crvenom trgu gledalo više od 8.000 ljudi, među kojima strani gosti i oko 2.500 ratnih veterana. U mimohodu je prošlo i sedam tisuća ruskih vojnika, a u paradi je sudjelovalo i vojno zrakoplovstvo.

MOSKVA - Više tisuća simpatizera komunizma okupilo se u ponedjeljak u Moskvi na poziv Komunističke partije kako bi obilježili 60. obljetnicu pobjede nad nacističkom Njemačkom, na lokaciji nedaleko od Crvenog trga gdje se održavala službena proslava zatvorena za javnost. Više od sedam tisuća osoba okupilo se sredinom dana, prema podacima policije, na trgu kod kolodvora Bjeloruskaja, nedaleko od središta grada, na poziv komunističkog vođe Genadija Zjuganova. "Slava Staljinu, komunistima i sovjetskom narodu", pisalo je na transparentima prosvjednika, među kojima je bilo puno veterana Drugog svjetskog rata. Staljinovi portreti su bili bitno brojniji nego Lenjinovi.

JERUZALEM - Izrael je u ponedjeljak obilježio 60. godišnjicu pobjede saveznika nad nacističkom Njemačkom, a na službenim ceremonijama odane su počasti židovskim veteranima Drugog svjetskog rata i preživjelim žrtvama holokausta. Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz, strani veleposlanici akreditirani u Izraelu i nekoliko stotina židovskih ratnih veterana koji su se borili u sklopu savezničkih snaga, sudjelovali su na ceremoniji u Memorijalnom centru holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu. Oko tisuću bivših boraca Drugog svjetskog rata i izraelskih vojnika trebalo bi tijekom dana prodefilirati središnjim dijelom Jeruzalema, a zatim će nazočiti koncertu organiziranom u njihovu čast.

PARIZ - Francuski premijer Jean Pierre Raffarin osjeća se dobro nakon operacije žučnog kamenca i spreman je za povratak na posao, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Michel Barnier. "Jean Pierre Raffarin je dobro", kazao je Barnier za francuski RTL. Izvori bliski premijerovom uredu rekli su da Raffarin radi i u bolničkom krevetu te da je bio zadužen za vođenje države dok je francuski predsjednik Jacques Chirac u Moskvi na obilježavanju obljetnice pobjede nad nacistima. Očekuje se da će Raffarin iz vojne bolnice Val de Grace izaći u ponedjeljak navečer ili u utorak ujutro.

KABUL - Dva američka vojnika ubijena su u nedjelju na istoku Afganistana u sukobima sa skupinom pobunjenika, priopćila je u ponedjeljak američka vojska u Kabulu. Vojnici su ubijeni u pokrajini Laghman, sjeverozapadno od Jalalabada u pucnjavi s skupinom od oko 25 pobunjenika, stoji u priopćenju američkog kontingenta u Afganistanu. Od početka godine u Afganistanu je poginulo 25 američkih vojnika. Petnaest ih je poginulo 7. travnja u helikopterskoj nesreći na jugoistoku zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙