FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 7. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do12,30 sati.
ZAGREB, 7. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić trebali bi se sastati tijekom srpnja kako bi pokušali naći rješenje za neka otvorena pitanja u odnosima između dvije zemlje, prenosi u subotu sarajevski Dnevni avaz. List navodi kako je Sanader u petak telefonom zvao Terzića kako bi inicirao razgovore o tim pitanjima. Avaz konstatira kako je ovaj poziv uslijedio nakon što su u proteklih nekoliko tjedana odnosi između Hrvatske i BiH "ozbiljno zahladili" a iz Terzićeva ureda je preneseno kako hrvatski premijer očekuje da bi susret koji bi se trebao održati polovicom srpnja u Zagrebu trebao donijeti rezultate na obostrano zadovoljstvo.

LJUBLJANA - U Ljubljani je u subotu ujutro u organizaciji slovenskog Instituta za strateška istraživanja započela konferencija pod naslovom Hrvatska i njen put u Europsku uniju. Sudionike skupa na početku je pozdravio predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Jožef Jerovšek, naglasivši da se Slovenija nalazi u manjoj skupini zemalja Europske unije koje podržavaju da pregovori u uključenju Hrvatske u EU što prije započnu. "Slovenija iskreno podržava pristupanje Hrvatske Europskoj uniji jer će to koristiti svima nama i osigurati potrebnu perspektivu drugim državama zapadnog Balkana", rekao je Jerovšek, inače član Slovenske demokratske stranke (SDS) kojoj pripada i premijer Janez Drnovšek.

MOSKVA - Službeni predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Jakovenko opovrgnuo je u subotu da je došlo do svađe između šefa diplomacije njegove zemlje Sergeja Lavrova i američke državne tajnice Condoleezze Rice u svezi s putovanjem predsjednika Georgea W. Busha u Latviju i Gruziju. Telefonski razgovor od petka između Riceove i Lavrova bio je "sasvim obična razmjena mišljenja", kazao je Jakovenko, stoji u priopćenju njegova ministarstva objavljenom kao odgovor na napis u New York Timesu da je Lavrov odlučno prosvjedovao protiv Bushova posjeta Latviji i Gruziji, koje će posjetiti prije, odnosno nakon posjeta Moskvi.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je opet stao u obranu sovjetske pobjede 1945. i oslobađanja istočne Europe od nacističke okupacije, odgovarajući neizravno na kritike, uglavnom baltičkih zemalja i SAD-a, da je ta pobjeda označila početak polustoljetne vladavine SSSR-a na tom području. Naš narod nije samo branio svoju domovinu, već je oslobodio 11 europskih država i na bojišnici koja se protezala od Barentsova mora do Kavkaza uništio je neprijateljsku ratnu mašineriju, rekao je Putin na otkrivanju novog spomenika u Parku Pobjede u Moskvi.

BEJRUT - Dvadeset dvije osobe su ranjene u bombaškom napadu u petak navečer u kršćanskom gradu Jouniehu, sjeverno od Bejruta, prema konačnim podacima koje je u subotu objavila policija koja tvrdi da u napadu nije bilo mrtvih, protivno ranijim informacijama. Ekipe civilne zaštite izvijestile su nakon napada o smrti dviju osoba, državljanke Šri Lanke i osobe čiji identitet još nije utvrđen, te 16 ranjenih, od kojih pet zadržano u bolnici. Policija je ocijenila da je riječ o 25 kilograma eksploziva TNT-a koji je uništio studio privatne kršćanske radijske postaje "Glas milosrdne ljubavi" (Saout al-Mahaba) koja pripada maronitskoj crkvi.

BAGDAD - Šijiti i suniti postigli su, čini se, dogovor o upražnjenim ministarstvima u iračkoj vladi Ibrahima al-Džafarija, napose o ključnim ministarstvima obrane i nafte, doznaje se u subotu iz ureda iračkog premijera. To je za AFP potvrdio Laith Koubba, službeni predstavnik premijera, ne navodeći imena čelnih ljudi u pet ministarstava i na dvama mjestima zamjenika premijera koja još nisu dodijeljena. Džaafari tijekom popodneva treba objaviti cjelovit popis članova vlade, dodaje Koubba, ističući da će novi ministri i njihovi zamjenici biti "predstavljeni parlamentu u nedjelju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙