FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 7. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do9,30 sati.
ZAGREB, 7. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PRIŠTINA - Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen izjavio je medijima u Prištini da je predsjednik Kosova Ibrahim Rugova izrazio spremnost da se sastane s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem na međunarodnoj konferenciji i uz nazočnosti međunarodnih čimbenika. Petersen je rekao da se radi na konkretizaciji susreta dvojice najviših dužnosnika Kosova i Srbije. Prijedlog za susret dva predsjednika, uputio je Tadić, ali je Rugova odbio poziv na tako izravan susret, ističući da je susret jedino moguć na nekom međunarodnom skupu o Kosovu. Kao moguće mjesto susreta predsjednika Kosova i Srbije, diplomati u Prištini spominju Pariz, za vrijeme donatorske konfencije za obnovu razorenih spomenika tijekom nasilnih nemira u ožujku prošle godine na Kosovu.

KYOTO - Dvadeset pet zemalja Europske unije i trinaest azijskih zemalja pozvale su u subotu Sjevernu Koreju da odmah nastavi pregovore o svom nuklearnom programu. Ministri su Sjevernu Koreju pozvali da se neodložno vrati za pregovarački stol i da donese stratešku odluku o uklanjanju atomskog oružja s poluotoka na miran način, putem dijaloga, piše u zajedničkom priopćenju 38 zemalja koje u Kyotu sudjeluju u ministarskom susretu ASEM-a, euro-azijskom forumu za dijalog. Dok se međunarodna zajednica boji da se neće moći izbjeći nuklearni pokus u Sjevernoj Koreji, Japan i SAD razmišljaju o tome da u UN-ovu Vijeću sigurnosti iznesu prijedlog o uvođenju sankcija protiv Pyongyanga.

HAVANA - Kubanski predsjednik Fidel Castro u svom je četverosatnom govoru, kojeg su prenijeli državni radio i televizija, Organizaciju američkih država nazvao "smećem" i rekao da se ponaša poput kolonijalnog ministarstva. Novi glavni tajnik OAS-a Jose Miguel Sulza iz Čilea, rekao je nedavno kako se nada da će Kuba ostvariti napredak na području ljudskih prava. "Umjesto da neutemeljeno kritiziraju Kubu, čelnici OAS-a trebali bi razgovarati kad će raspustiti to smeće, promijeniti ime i prestati primati naređenja od Sjedinjenih Država", rekao je Kastro. OAS je osnovana 1948. početno s 21 zemljom članicom, a danas su u organizaciji sve zemlje američkog kontinenta osim Kube, njih 34.

BERLIN - Njemačka pod sloganom "Dan za demokraciju 8. svibanj 1945. - 8.svibanj 2005." u nedjelju obilježava 60. godišnjicu završetka rata u Europi a obilježavanje godišnjice protiče u znaku borbe protiv desno radikalnih snaga, rasne, nacionalne i vjerske netrpeljivosti. Pod ovim sloganom okupile su se grupe demokratskih stranaka, vjerskih zajednica te socijalnih i društvenih udruga kojima je cilj raznim manifestacijama u središtu Berlina spriječiti prosvjede desnih radikala i, kako je priopćeno, uputiti signal protiv jačanja desno radikalnih snaga. Dan demokracije treba pokazati kome Njemačka pripada i tko određuje smjer u kojem se zemlja kreće a to je velika većina demokratski orijentiranih građana ove zemlje, izjavio je predsjednik Bundestaga Wolfgang Thierse, zastupnik Socijaldemokratske stranke SPD-a.

KIJEV - Devet vojnika ranjeno je u eksplozijama koje su u petak izbile u skladištu streljiva nedaleko od Hmeljnickog na zapadu Ukrajine, stoji u novom izvješću tamošnjeg ministarstva obrane. U ranijem izvješću ministarstva za izvanredna stanja govorilo se o sedam, a u izvješću ministarstva obrane o dvoje ranjenih. Ranjenici, među kojima dvojica časnika i sedmorica vojnika nisu u životnoj opasnosti, priopćilo je ministarstvo obrane. Eksplozije je prouzročio požar kojega uzroci zasad nisu poznati, a izbio je u petak poslijepodne u skladištu u kojemu je bilo streljiva za 52 vagona, kako navodi ministarstvo za izvanredna stanja. Požar je nakon više sati stavljen pod nadzor, javlja ministarstvo obrane.

KYOTO - Sankcije Europske unije protiv Mianmara imaju slabiji učinak zato što azijske zemlje ne čine pritisak na vojni režim u Rangunu, požalio se u subotu visoki dužnosnik EU-a koji je htio ostati anoniman. EU je u petak predočio Mianmaru popis s imenima 19 političkih zatočenika koje "odmah treba osloboditi", među kojima je i oporbena prvakinja Aung San Suu Kyi koja je trenutačno u kućnom pritvoru, zbog čega sankcije protiv vojnog režima u Rangunu ostaju na snazi. Zahtjev su šefu mianmarske diplomacije U Nyanu Winu podnijeli europska povjerenica za vanjsku politiku Benita Ferrero-Waldner i luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn čija zemlja predsjeda EU-om.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙