FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 19. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati
ZAGREB, 19. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati

WASHINGTON

Hrvatski ministar financija Ivan Šuker susreo se u ponedjeljak u Washingtonu s američkim senatorom Rickom Santorumom i zatražio potporu za ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije. Šuker boravi u Washingtonu gdje je na čelu izaslanstva ministarstva financija tijekom vikenda sudjelovao na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. "Na sastanku je ministar Šuker dao kratki pregled gospodarskih i političkih reformi u Hrvatskoj te zatražio potporu senatora u ostvarivanju glavnih vanjskopolitičkih ciljeva Republike Hrvatske, ulasku u NATO" i općenito euroatlantske integracije, priopćilo je hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu nakon susreta Šukera i senatora Santoruma iz Pennsylvanije. Santorum smatra da je "Hrvatskoj mjesto u euroatlantskim integracijama te da on svakako može podržati prijedlog čije posljedice mogu samo ojačati reformski proces i dalje stabilizirati jugoistočnu Europu", kaže se u priopćenju. Santorum je jedan od najutjecajnijih republikanskih senatora koji predstavlja i veliki broj hrvatskih iseljenika iz Pennsylvanije.

WASHINGTON

Državni tajnik u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova Gordan Bakota posjetio je 17. i 18. travnja Ottawu gdje je razgovarao o unapređenju odnosa između Hrvatske i Kanade. Bakota se u Ottawi susreo sa zamjenikom kanadskog ministra vanjskih poslova Peterom Harderom i zamjenicom ministra za državljanstvo i imigraciju Janice Charette. Hrvatska i kanadska strana vodile su razgovore o "temama koje se odnose na unapređenje i poboljšanje bilateralnih odnosa između dviju zemalja", rekao je Hini u Washingtonu hrvatski otpravnik poslova u Ottawi Ante Barbir. Bakota se u Ottawi susreo i s hrvatskim iseljenicima.

BEČ

Trojka iz Europske unije, suočena sa zahtjevima Teherana da mu se prizna pravo na obogaćivanje urana, želi postići što veće jedinstvo u pregovorima o iranskom nuklearnom programu koji se nastavljaju u utorak u Ženevi. Pregovarači triju europskih zemalja (Njemačke, Francuske i Velike Britanije) proučavaju prijedlog koji im je ponudio Iran potkraj ožujka u Parizu, a koji bi omogućio toj zemlji da proizvodi obogaćeni uran u maloj mjeri, uz pomoć pilot projekta centrifuga. Ali Europljani i dalje zahtijevaju da Teheran odustane od bilo kakve proizvodnje obogaćenog urana koja bi mogla dovesti do proizvodnje atomske bombe, izjavio je europski diplomat. Nakon susreta europskih i iranskih stručnjaka u utorak u Ženevi uslijedit će 29. travnja u Londonu sastanak visokih dužnosnika ministarstava vanjskih poslova četiriju zemalja.

KABUL

Američke i afganistanske snage ubile su osam sumnjivih talibanskih gerilaca i zarobile 16 da spriječe zasjedu u južnoj pokrajini Zabul, izjavio je u utorak glasnogovornik ministarstva obrane. Do borbe je došlo u okrugu Dai Chopan u ponedjeljak nakon što su gerilci pokušali postaviti zasjedu konvoju postrojbi, rekao je Zahir Azimy. "Nakon zasjede izbila je žestoka bitka te smo pozvali zračnu pomoć koalicije. Osam Talibana ubijeno je, a 16 zarobljeno", rekao je on. Gerilska aktivnost u Afganistanu ponovno je oživjela nakon zimske stanke ali zadnjih se godina smanjila, potkrepljujući špekulacije da talibani imaju teškoća s pronalaženjem novih pristaša i sredstava. Azimy je kazao da je četvero zarobljenika ranjeno, dok američke i afganistanske snage nisu pretrpile štete. Američki helikopter sletio je na poprište borbe iz "tehničkih razloga", ali je kasnije odletio, dodao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙