FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 8. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti izsvijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 8. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

DUBAI - Malo poznata sunisunitska skupina tvrdi da stoji iza napada u kojemu je u petak u iračkome šijitskom gradu Suwayri ubijena najmanje 31 osoba, objavljeno je u subotu na internetu. U petak je u samoubilačkom napadu na tržnicu u Suwayri, južno od Bagdada, prema riječima predstavnika hitne službe u mjesnoj bolnici, poginula 31 osoba. "Neki od njih saveznici su židova i križara... Oni nanose patnju sunitima i žele uništiti sunite", kaže se u priopćenju, koje očito aludira na šijite. Ta je skupina preuzela odgovornost i za samoubilački napad u ožujku kad je u šijitskoj džamiji na sjeveru Iraka poginulo 50 ljudi, a najavila je i nove napade na šijite.

REIMS - Proslave 60. obljetnice kapitulacije nacističke Njemačke započela je u subotu u Reimsu u istočnoj Francuskoj, gdje je 7. svibnja 1945. godine potpisana prva njemačka kapitulacija. Svečanosti koje obilježavaju 60. obljetnicu završetka drugog svjetskog rata od subote do ponedjeljka organizirane su u gotovo svim velikim gradovima Europe, s posebno velikim manifestacijama priređenim u subotu u Berlinu i Varšavi, u nedjelju u Parizu, a u ponedjeljak u Moskvi. Na središnjoj proslavi u ponedjeljak u Moskvi okupit će se više od 60 svjetskih čelnika među kojima i hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

MAASRICHT/DEN HAAG - Američki predsjednik George Bush stigao je u subotu u Nizozemsku, posljednju etapu svoje europske turneje, gdje će sudjelovati na obilježavanju 60. godišnjice završetka Drugoga svjetskog rata. Stotinjak prosvjednika okupilo se na aerodromu i glasno negodovalo protiv politike američkoga predsjednika. Već prije toga, tijekom poslijepodneva, u Amsterdamu su se okupile tisuće prosvjednika na demonstracijama protiv Busha. Američki je predsjednik u Nizozemsku stigao iz Latvije gdje je kritizirao nekadašnju vladavinu Sovjetskoga Saveza nad trima baltičkim državama.

PARIZ - Operacija kojom je francuskom premijeru Jean-Pierreu Raffarinu u subotu uklonjen žučni kamenac bila je uspješna, objavio je predstavnik zdravstvenoga odjela ministarstva obrane. Raffarin je primljen u vojnu bolnicu Val de Grace u Parizu u subotu ujutro zbog upale žučnoga mjehura.

LIMA - Najmanje 40 osoba je poginulo, a 18 ih je ozlijeđeno u subotu kada se autobus survao niz liticu u sjevernom Peruu, objavila je policija. Pretpostavlja se da je tehnički kvar uzrokovao nesreću u provinciji Anchas, oko 400 kilometara sjeverno od glavnog grada Lime. Peru je poznat po dotrajalim autobusima, koje vozači često prebrzo voze.

VARŠAVA/VATIKAN - Poljski svećenik koji je za bivšu poljsku tajnu službu navodno uhodio pokojnog papu Ivana Pavla II. suspendiran je u subotu sa svih dužnosti. Dominikanac Konrad Hejmo 25 godina je radio kao upravitelj kuće u kojoj su prilikom posjeta Vatikanu odsjedali poljski hodočasnici. Suspenzija je uslijedila nakon razgovora s čelnikom poljskih dominikanaca, paterom Maciejem Ziebom koji je došao u Rim kako bi ispitao optužbe što ih je na račun Hejmoa iznio ugledni poljski Institut za nacionalno sjećanje. Hejmo je priznao da je možda, ne znajući, proslijeđivao informacije o papi njemačkom državljaninu, navodnom komunističkom agentu unutar Njemačke biskupske konferencije, no porekao je da je bilo što drugo krivo učinio.

RIM - Papa Benedikt XVI. preuzeo je u subotu poslije podne rimsku baziliku svetog Ivana u Lateranu, te je obilaskom crkve svete Marije Velike prektično preuzeo sve četiri rimske bazilike, pošto je nakon svetoga Petra bio preuzeo i baziliku svetog Pavla. U homiliji tijekom euharistijeske mise, papa Benedikt XVI. se pozvao na svoga prethodnika Ivana Pavla II. u obrani života. "Sloboda da se ubije nije prava sloboda, već tiranija koja pretvara čovjeka u roba", rekao je Benedikt XVI. upozorivši kako ni pobačaji niti eutanazije nisu izraz čovjekove slobode. Papa je branio život od začeća do prirodne smrti. Papa je tijekom homilije kazao i kako sveta pisma ne mogu tumačiti na način na koji to čine protestanti, već u svjetlu tradicije rimokatoličkog nauka vjere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙