FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne nakon umirujućih istupa Saudijske Arabije

LONDON, 27. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su usrijedu nakon što je Saudijska Arabija objavila plan o povećanjuproizvodnih kapaciteta, stišavajući bojazni od niskih zaliha benzina uSAD-u uoči sezone vožnje.
LONDON, 27. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu nakon što je Saudijska Arabija objavila plan o povećanju proizvodnih kapaciteta, stišavajući bojazni od niskih zaliha benzina u SAD-u uoči sezone vožnje.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu sedam centi na 54,13 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio osam centi na 54,22 dolara.

"Nakon umirujućih izjava Saudijaca groznica je popustila i tržišta su se poprilično smirila u vezi s razinom zaliha benzina u SAD-u", primijetila je Deborah White iz SG Securities.

Cijene su počele padati kada je početkom tjedna američki predsjednik George Bush pozvao saudijskog prijestolonasljednika Abdulaha da poveća proizvodnju. Analitičari drže da su dvije strane tim sastankom signalizirale da se slažu da aktualne visoke cijene predstavljaju problem kojim se treba pozabaviti.

Saudijska Arabija skicirala je plan povećanja proizvodnih kapaciteta na 12,5 milijuna barela dnevno u razdoblju do 2009. u odnosu na sadašnji dnevni proizvodni limit od 11 milijuna barela. Rijad je poručio da će u konačnici razviti proizvodne kapacitete na 15 milijuna barela dnevno ako se ukaže potreba.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati rast zaliha sirove nafte za 400 tisuća barela dok bi zalihe benzina po predviđanjima analitičara trebale zabilježiti pad za 700 tisuća barela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙