FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Problemi u američkim rafinerijama podigli cijene nafte

LONDON, 25. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno suporasle u ponedjeljak blizu 56 dolara po barelu zbog problema urafinerijama u SAD-u koji su potaknuli bojazni u vezi s opskrbom uočiljetne sezone vožnje.
LONDON, 25. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su porasle u ponedjeljak blizu 56 dolara po barelu zbog problema u rafinerijama u SAD-u koji su potaknuli bojazni u vezi s opskrbom uoči ljetne sezone vožnje.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 36 centi na 55,75 dolara, nadovezavši se time na snažan rast cijena u petak od 1,19 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel poskupio 33 centa na 55,30 dolara.

Rast cijena privukao je pozornost spekulativnih fondova a trgovci su sve nervozniji zbog niskih zaliha benzina uoči ljetne sezone vožnje. Niz problema u rafinerijama potaknuo je bojazni da će postrojenja koja već sada rade gotovo punim kapacitetom možda imati problema s pokrivanjem rastuće potražnje.

Veliki višak u zalihama sirove nafte u SAD-u i nagovještaji snažnijeg rasta proizvodnje u članicama OPEC-a nisu uspjeli znatnije ublažiti bojazni od nestašice benzina ovog ljeta i nestašice lož-ulja krajem godine.

Zalihe benzina neočekivano su pale prošlog tjedna dok trgovci napominju da bi zapravo u ovo doba godine trebale rasti. Usprkos tome, još su uvijek oko pet posto iznad prošlogodišnje razine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙