FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale u očekivanju rasta zaliha derivata u SAD-u

LONDON, 13. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su usrijedu uoči tjednog izvješća američke vlade koje bi po očekivanjutrgovaca trebalo pokazati rast zaliha u SAD-u.
LONDON, 13. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu uoči tjednog izvješća američke vlade koje bi po očekivanju trgovaca trebalo pokazati rast zaliha u SAD-u.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 61 cent na 51,37 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 56 centi na 51,30 dolara.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade deveti tjedan zaredom pokazati rast zaliha sirove nafte dok je pojačana proizvodnja u rafinerijama zaustavila pad zaliha benzina.

"Tržište je zasuto velikom količinom sirove nafte", konstatira Paul Horsnell iz Baclays Capitala, konstatirajući da na situaciju bitno utječe i odluka OPEC-a o povećanju proizvodnje. Kartel bi bio "sretan kada bi mogao sniziti cijene ispod razine od 50 dolara", tvrdi Horsnell.

Istodobno je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u svom izvješću naznačila da će rast kamata u SAD-u i energetski troškovi ove godine smanjiti globalnu potražnju za naftom za 50 tisuća barela dnevno na ukupno 1,77 milijuna barela dnevno, prognozirajući i da će usporavanje potražnje za naftom u Kini dodatno prigušiti cijene.

"Izvješće IEA-e potaknulo je sumnje u očekivanja u vezi s potražnjom. Tržište je bilo spremno za novi rast cijena a trgovci su bili uvjereni da će potražnja biti snažna. U međuvremenu je to uvjerenje počelo kopnjeti a spekulativni se fondovi naglo povlače", konstatira analitičar čikaškog Alaron Trading Corp. Phil Flynn.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙