FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neočekivani pad zaliha zadržao cijene nafte blizu 54 dolara na barelu

LONDON, 21. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su seu četvrtak blizu 54 dolara po barelu jer je tržište ocijenilo daiznenadni pad zaliha sirove nafte i benzina, koji je u srijedupotaknuo njihov rast iznad te razine, ipak nije razlog zazabrinutost.
LONDON, 21. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak blizu 54 dolara po barelu jer je tržište ocijenilo da iznenadni pad zaliha sirove nafte i benzina, koji je u srijedu potaknuo njihov rast iznad te razine, ipak nije razlog za zabrinutost.

Barel sirove nafte pojeftinio je do podneva na američkom tržištu 66 centi na 53,37 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 48 centi na 53,30 dolara.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je neočekivani pad zaliha sirove nafte za 1,8 milijuna barela na ukupno 318,9 milijuna barela, odnosno osam posto više od prošlogodišnje razine. Zalihe benzina pale su za 1,5 milijuna barela na ukupno 211,6 milijuna barela, što je oko pet posto manje u odnosu na prošlogodišnju razinu.

Trgovce općenito nije zabrinula razina izvješća budući da je slaba opskrba zabilježena uglavnom na zapadnoj obali SAD-a, izoliranom tržištu koje s ostatkom zemlje povezuje tek nekoliko naftovoda.

"I dalje smatramo da ponuda na tržištu benzina neće biti oskudna kao što je bila prošle godine", istaknuto je u izvješću Merrill Lyncha. "Očekujemo viši stupanj iskorištenosti rafinerija u sljedećim tjednima, koji će rezultirati i većom proizvodnjom benzina i rastom zaliha benzina", navodi se u zaključku.

Istodobno je saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi izjavio da je ograničena mogućnost članica OPEC-a da kontroliraju kretanje zbog jačanja utjecaja velikih spekulativnih fondova i problema s proizvodnjom u rafinerijama zemalja-potrošača.

"Usprkos našim naporima Saudijska Arabija i OPEC nisu dosad imali puno mogućnosti za obuzdavanje brzog rasta cijena", izjavio je al-Naimi, dodajući da će Saudijska Arabija nastojati zadržati dnevni proizvodni kapacitet od najmanje 1,5 milijuna barela iako već sada proizvodi punom parom kako bi pokrila snažnu potražnju za naftom u svijetu.

Američki predsjednik George W. Bush sastat će se u ponedjeljak sa saudijskim prestolonasljednikom Abdulahom kako bi dobio jasan odgovor saudijske vlade o njihovim rezervnim proizvodnim kapacitetima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙