FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ispod 53 dolara

LONDON, 11. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Trend pada cijena nafte nasvjetskim tržištima nastavljen je i u ponedjeljak dok OPEC razmatramogućnost povećanja proizvodnje za pola milijuna barela dnevno odpočetka sljedećeg mjeseca kako bi pomogao pokriti očekivani porastpotražnje u drugoj polovini godine.
LONDON, 11. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Trend pada cijena nafte na svjetskim tržištima nastavljen je i u ponedjeljak dok OPEC razmatra mogućnost povećanja proizvodnje za pola milijuna barela dnevno od početka sljedećeg mjeseca kako bi pomogao pokriti očekivani porast potražnje u drugoj polovini godine.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 56 centi na 52,76 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 83 centa na 52,06 dolara.

"Kuvajt smatra da je povećanje proizvodnje još uvijek moguće te da bi odgovarajuća odluka mogla biti donesena u svibnju na temelju prognoze o porastu potražnje za oko jedan milijun barela dnevno u trećem tromjesečju", izjavio je predsjednik OPEC-a kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed Fahd al-Ahmed al-Sabah.

Bečka savjetodavna tvrtka Oil Associates GmbH smatra da je aktualno pojeftinjenje zapravo "privremena korekcija cijena naniže". "Ako je moguće locirati jedan faktor koji je potaknuo takav trend, onda je vjerojatno riječ o izvješćima američke vlade o zalihama koja su upućivala na pad cijena", ocjenjuje tvrtka.

Analitičar Alex Scott smatra da je aktualni pad cijena rezultat solidnog porasta zaliha i spremnosti OPEC-a da podigne proizvodni plafon, "koju su možda intenzivirale neke spekulativne kupovine na tržištu". No, taj bi trend mogao biti kratkog daha kada započne ljetno razdoblje pojačane potražnje, upozorava.

"Kada počne sezona vožnje i uključe se klima-uređaju, potražnja će porasti", napominje on, dodajući da će na dulji rok značajnu ulogu odigrati i nestašica rafinerijskih kapaciteta, koja bi mogla prouzrokovati nova razdoblja oskudne ponude.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙