FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ponovno porasle blizu 54 dolara po barelu

LONDON, 12. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su uutorak porasle usprkos reviziji prognoze Međunarodne agencije zaenergetiku (IEA) kojom je predviđen sporiji rast potražnje za naftom uovoj godini.
LONDON, 12. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su u utorak porasle usprkos reviziji prognoze Međunarodne agencije za energetiku (IEA) kojom je predviđen sporiji rast potražnje za naftom u ovoj godini.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 18 centi na 53,89 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 11 centi na 53,32 dolara.

IEA je u izvješću nagovijestila da će porast kamatnih stopa u SAD-u i troškovi energenata smanjiti ovogodišnju svjetsku potražnju za naftom. Agencija je smanjila svoju procjenu o porastu potražnje za 50 tisuća barela dnevno na ukupno 84,27 milijuna barela dnevno.

U Agenciji smatraju da će i mjere vlada azijskih zemalja funkcionirati kao kočnica na tržištu, prognozirajući i slabljenje bojazni od potražnje za naftom u Kini u drugom tromjesečju.

Neki analitičari očekuju da će se tržište sljedećih tjedana smiriti. "Spekulativni fondovi možda ne računaju u potpunosti na pad cijena ali u najmanju ruku očekuju da je razdoblje visokih cijena iza nas i morat će pričekati treće tromjesečje kako bi ponovno vratili cijene blizu ciljanih 60 dolara po barelu", naglasila je Deborah White iz pariške SG Securities.

Drugi pak predviđaju da bi tržište uskoro moglo ponovno zabilježiti rast cijena. "Porast cijena od prethodne noći pokazuje da je tržište još sklono rastu cijena a razina od oko 53 dolara smatra se još relativno jeftinom", ističe Daniel Hynes iz ANZ Bank u Melbourneu. Tržište će i dalje biti nestabilno a cijene će sljedećeg tjedna rasti, predviđa on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙