FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Problemi u rafinerijama podigli cijene nafte

LONDON, 22. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno suporasle prema 55 dolara po barelu zbog ocjene trgovaca da bi postojanavisoka razina potražnje i problemi u američkim rafinerijama moglipritisnuti zalihe benzina.
LONDON, 22. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su porasle prema 55 dolara po barelu zbog ocjene trgovaca da bi postojana visoka razina potražnje i problemi u američkim rafinerijama mogli pritisnuti zalihe benzina.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 50 centi na 54,30 dolara, čime se nadovezao na četverodnevni rast cijena od preko četiri dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel poskupio 64 centa na 54,65 dolara.

Solidan višak u zalihama sirove nafte u SAD-u i naznake da bi OPEC mogao ponovno povećati proizvodnju nisu osjetno prigušili bojazni tržišta da ponuda goriva za vozila i lož-ulja neće biti dovoljna da podmire potražnju u drugoj polovini godine.

"Riječ je o tržištu koje usmjerava proizvod", naglašava Colin Tang iz francuske investicijske banke Calyon sa sjedištem u Singapuru. "Sirova nafta prodaje se uz velike popuste, što znači da je ima puno na tržištu", dodaje on.

Trgovci sve više strahuju za zalihe derivata, posebno u SAD-u, gdje je niz problema u rafinerijama potaknuo bojazni da će teško pokriti rast potražnje. "Ako vjerujete da će potražnja za derivatima u svijetu i dalje rasti dok su vaši rafinerijski kapaciteti ograničeni, morate priznati da postoji jaz između te dvije stvari", ističe Tang.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙