FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale na najnižu razinu u protekla dva mjeseca

LONDON, 18. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte nastavile su uponedjeljak trend pada dosegnuvši najnižu razinu u proteklih dvamjeseca zbog rasta američkih zaliha koji je odnio prevagu nadbojaznima od rasta potražnje u svijetu.
LONDON, 18. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte nastavile su u ponedjeljak trend pada dosegnuvši najnižu razinu u proteklih dva mjeseca zbog rasta američkih zaliha koji je odnio prevagu nad bojaznima od rasta potražnje u svijetu.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu na samo 49,66 dolara, što je najniža razina od 22. veljače, da bi se potom ipak stabilizirao na 49,96 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 88 centi na 50,73 dolara.

Cijene nafte pale su oko 14 posto u odnosu na rekordnu razinu od prije dva tjedna od 58,28 dolara po barelu zbog rasta zaliha sirove nafte i naznaka usporavanja rasta potražnje u Kini.

"Oni koji su kupovali naftu u vrijeme visokih cijena vjerojatno sada postaju nervozni", kazao je David Thurtell iz Commonwealth Bank of Australia. "Zalihe u SAD-u rastu prilično solidno i pretpostavljam da se ne može isključiti pad cijena do 47 ili 48 dolara po barelu u sljedećih nekoliko tjedana", dodaje on.

Predsjednik OPEC-a kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah najavio je da će naftni kartel sljedećeg mjeseca povećati proizvodnju sirove nafte ali će odgoditi povećanje proizvodnih kvota do sljedećeg sastanka, zakazanog u lipnju. Po njegovoj su ocjeni cijene sada gotovo na pravednoj razini.

Katarski ministar energetike Abdulah al-Attiyah otišao je još dalje u svojim izjavama, ustvrdivši da bi OPEC trebao pripaziti kako rast zaliha ne bi bio prebrz. "Primjećujemo da zalihe rastu brže nego 2002. To pokazuje da moramo biti oprezni kako se ne bi našle u poziciji da ugroze stabilnost nafte", upozorava on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙