FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast zaliha u SAD-u spustio cijene nafte blizu 50 dolara po barelu

LONDON, 14. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su učetvrtak blizu 50 dolara po barelu nakon što je tjedno izvješćeameričke vlade ponovno pokazalo rast zaliha sirove nafte ali i rastzaliha benzina uoči ljetne sezone vožnje.
LONDON, 14. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak blizu 50 dolara po barelu nakon što je tjedno izvješće američke vlade ponovno pokazalo rast zaliha sirove nafte ali i rast zaliha benzina uoči ljetne sezone vožnje.

Barel sirove nafte blago je poskupio na američkom tržištu za 15 centi na 50,37 dolara nakon što je u srijedu kliznuo za čitavih 1,64 dolara na 50,06 dolara, što je najniža razina od 22. veljače. Na londonskom je tržištu barel poskupio 37 centi na 50,85 dolara

Cijene su pale gotovo 14 posto u odnosu na prošlotjednu rekordno visoku razinu od preko 58 dolara po barelu zbog vijesti da će ponuda u svijetu porasti dok bi potražnja mogla oslabiti.

Saudijska Arabija poručila je ovog tjedna azijskim rafinerijama i velikim proizvođačima da će u svibnju povećati dnevnu proizvodnju za pola milijuna barela dok je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prognozirala da rast potražnje za naftom u Kini usporava u odnosu na prošlu godinu.

Neki analitičari vjeruju da su rizici vezani za pad cijena ograničeni. "Mislim da cijene nafte neće pasti ispod 50 dolara po barelu jer će fondovi početi s kupovinom ako se to dogodi. Većina fondova još uvijek očekuje rast cijena na srednji ili dulji rok", napominje Noboru Kamakura iz Mitsubishi Banka.ž

Deveti tjedan zaredom izvješće američke vlade pokazalo je rast zaliha sirove nafte, ovaj puta za 3,6 milijuna barela na ukupno 320,7 milijuna barela. Zalihe benzina porasle su za 800 tisuća barela na ukupno 213,1 milijuna barela, čime je prekinut petotjedni trend pada koji je potaknuo bojazni u vezi s opskrbom uoči sezone vožnje u SAD-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙