FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijene nafte na 54 dolara po barelu

LONDON, 26. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su i uutorak na svjetskim tržištima uslijed dobitonosnih prodaja, popraćenihobjavom Saudijske Arabije da će u kratkom roku povećati proizvodnjunafte ako se ukaže potreba.
LONDON, 26. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su i u utorak na svjetskim tržištima uslijed dobitonosnih prodaja, popraćenih objavom Saudijske Arabije da će u kratkom roku povećati proizvodnju nafte ako se ukaže potreba.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 31 cent na 54,26 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio devet centi na 54,31 dolar.

Rast cijena prigušile su opetovane naznake o povećanju OPEC-ove ponude i izjava vodeće svjetske izvoznice Saudijske Arabije da je spremna aktivirati rezervne kapacitete budu li kupci trebali više nafte.

Proizvođači OPEC-a izbacuju u travnju na tržište 30,4 milijuna barela dnevno, što je 700 tisuća barela dnevno više nego u ožujku, objavila je vodeća konzultantska tvrtka za praćenje kretanja tankera Petrologistics.

Nakon sastanka saudijskog prijestolonasljednika Abdulaha i američkog predsjednika Georgea W. Busha u SAD-u Abdulahov savjetnik za vanjske poslove Adel al-Jubeir izjavio je da su zalihe sirove nafte u svijetu na primjerenoj razini ali je dodao da je Saudijska Arabija spremna isporučivati onoliko nafte koliko kupci budu željeli.

"Izjava saudijske strane imala je odjeka. Istodobno tržište nastoji znatno podići cijene bez znatnih promjena u proizvodnji, šokantnih vijesti i rasta potražnje", kazao je Daniel Hynes iz ANZ Bank sa sjedištem u Melbourneu.

Iako mnogi analitičari smatraju da su zalihe sirove nafte i derivata na kratki rok sasvim dovoljne, i dalje ih brinu ograničenja rafinerijskih kapaciteta u svijetu i mogućnost nestašice derivata u drugoj polovini godine.

Analitičari za industriju očekuju da će tjedno izvješće američke vlade pokazati pad zaliha benzina za 800 tisuća barela zbog produljene jake potražnje i pada proizvodnje dok bi zalihe sirove nafte po njihovim prognozama trebale porasti za 400 tisuća barela zbog postupnog oporavka uvoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙