FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ponovno porasle blizu 51 dolara po barelu

LONDON, 19. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte poraslesu u utorak blizu 51 dolar po barelu nakon što su ruske vlastinaredile zamrzavanje glavnog dijela imovine posrnulog ruskog naftnogdiva Jukosa.
LONDON, 19. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u utorak blizu 51 dolar po barelu nakon što su ruske vlasti naredile zamrzavanje glavnog dijela imovine posrnulog ruskog naftnog diva Jukosa.

Barel sirove nafte poskupio na američkom tržištu 47 centi na 50,84 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 73 centa na 51,51 colara.

"Tržište željno očekuje tjedno izvješće vlade o zalihama u SAD-u a najnovija zbivanja u Rusiji definitivno će dugoročno utjecati na tržište", konstatira John Shoe iz Barclays Capitala.

Cijene nafte porasle su nakon što je jedan moskovski sud dao naputak o zamrzavanju preostalog dijela Jukosove imovine, reagirajući time na sudski spor koji je pokrenula bivša Jukosova središnja proizvodna jedinica Juganskneftegaz, sada u vlasništvu državnog proizvođača nafte Rosnefta.

Državna kompanija traži od Jukosa 5,9 milijardi dolara jer je ta naftna kompanija navodno plaćala Juganskneftegazovu sirovu naftu po cijenama nižim od tržišnih.

Iako zamrznuta imovina ne utječe na Jukosovu proizvodnju, promatrači ocjenjuju da ruska vlada pravnim sporom želi u potpunosti nadzirati Jukos, što je bio ključni faktor rasta cijena u 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙