FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte skočile nakon eksplozije u američkoj rafineriji

LONDON, 24. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskimtržištima u četvrtak su ponovno porasle, nakon što je kobna eksplozijau jednoj teksaškoj rafineriji zaustavila njihov pad potaknut jačanjemdolara i porastom zaliha sirove nafte u SAD-u.
LONDON, 24. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskim tržištima u četvrtak su ponovno porasle, nakon što je kobna eksplozija u jednoj teksaškoj rafineriji zaustavila njihov pad potaknut jačanjem dolara i porastom zaliha sirove nafte u SAD-u.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 32 centa na 54,13 dolara, nakon što je prethodnog dana pojeftinio za više od 3,50 dolara odnosno šest posto. Na londonskom je tržištu barel poskupio 31 cent na 53,35 dolara.

Cijene su porasle nakon eksplozije u BP-ovoj rafineriji u Teksasu, trećoj po veličini u SAD-u, pri čemu je stradalo 14 ljudi. Eksplozija je oštetila postrojenje za izomerizaciju ali nije utjecala na ostale operacije u rafineriji, koja proizvodi 470 tisuća barela dnevno, objavio je BP.

Nesreća u BP-ovoj teksaškoj rafineriji potaknula je strahovanja u vezi s mogućnošću rafinerija, koje već sada rade punim kapacitetima, da pokriju sve veću potražnju za benzinom u vrijeme ljetnih praznika.

"Proizvodnja u američkim rafinerijama podignuta je na rekordnu razinu i sretni smo što se ranije nismo susreli s velikim problemom kao što je ovaj", kazao je Phil Flynn, analitičar čikaškog Alaron Tradinga.

Snažan pad zaliha benzina, očitovan u tjednom izvješću američke vlade, pokazuje da rekordne cijene nafte nisu smanjile potražnju, napominju analitičari. Zalihe benzina pale su u SAD-u za 4,1 milijuna barela i u protekla dva tjedna smanjene su za tri posto ali su još uvijek 7,5 posto iznad prošlogodišnjih. Zalihe sirove nafte porasle su pak za 4,1 milijun barela na 309,3 milijuna barela, što je najviša razina od 2002.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙