FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sumnja u OPEC spriječila značajniji pad cijena nafte

LONDON, 21. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ostale su uponedjeljak stabilne blizu razine od 57 dolara po barelu zbog sumnji uto da će povećana proizvodnja OPEC-a uspjeti umiriti tržišta.
LONDON, 21. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ostale su u ponedjeljak stabilne blizu razine od 57 dolara po barelu zbog sumnji u to da će povećana proizvodnja OPEC-a uspjeti umiriti tržišta.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 12 centi na 56,84 dolara u odnosu na 56,72 dolara, zabilježenih prošlog petka. Na londonskom je tržištu barel poskupio 13 centi na 55,72 dolara.

Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi kazao je da OPEC razmatra mogućnost povećanja proizvodnje za 500 tisuća barela dnevno nakon što je prošlog tjedna već dogovorio povećanje dnevne proizvodnje za istu količinu.

Al-Naimi je također najavio da je Saudijska Arabija spremna jednostrano povećati proizvodnju s aktualnih 9,5 milijuna na 11,5 milijuna barela "budemo li imali kupca".

Usprkos tome cijene su porasle. "Riječ je o tržištu koje je jako skeptično kada je riječ o sposobnosti OPEC-a da upravlja cijenama", kazao je Kevin Norrish iz londonskog Barclays Capitala.

Najave o povećanju proizvodnje nisu umirile tržište već je ocijenjeno da će takvi potezi smanjiti rezervne kapacitete za pokrivanje porasta potražnje u budućnosti, objasnio je Norrish.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙