FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blago pale nakon novih OPEC-ovih inicijativa

LONDON, 22. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale uutorak te se nalaze nešto iznad razine od 57 dolara po barelu dok OPECrazmatra mogućnost novog povećanja proizvodnje kako bi pokrio snažnupotražnju u svijetu i obuzdao snažan rast cijena.
LONDON, 22. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale u utorak te se nalaze nešto iznad razine od 57 dolara po barelu dok OPEC razmatra mogućnost novog povećanja proizvodnje kako bi pokrio snažnu potražnju u svijetu i obuzdao snažan rast cijena.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 31 cent na 57,15 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 17 centi na 55,48 dolara.

U razdoblju od kraja 2004. cijene su porasle za 32 posto zbog bojazni da će snažni porast potražnje, posebno u azijskim gospodarstvima i SAD-u, prenapregnuti globalnu proizvodnju koja je gotovo dosegnula svoje limite.

OPEC razmatra povećanje proizvodnje za dodatnih 500 tisuća barela dnevno manje od tjedan dana nakon odluke o povećanju proizvodnje za jednaku količinu barela koja je odmah stupila na snagu. Novo povećanje proizvodnje podiglo bi OPEC-ov službeni plafon proizvodnje na 28 milijuna barela dnevno, što je jedna trećina projicirane globalne potražnje za ovu godinu od 84 milijuna barela dnevno.

"Ako je OPEC spreman pojačati proizvodnju normalno je očekivati da će to obuzdati cijene, ali prošlotjedna odluka kartela nije imala nikakvog odjela i cijene su naglo porasle", kazao je David de Garis iz ANZ Investment Bank. "Tržište i dalje utječe na porast cijena nafte zbog stajališta trgovaca da nafta kreće prema 60 dolara po barelu", dodaje de Garis.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙