FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush uspoređuje pad Bagdada s rušenjem berlinskog zida

WASHINGTON,12. travnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushzahvalio je u utorak američkim vojnicima na sudjelovanju u iračkojoperaciji i rekao da će rušenje iračkog režima ostati zapamćeno kaojedan od velikih trenutaka u povijesti uspoređujući ga s padomBerlinskog zida.
WASHINGTON,12. travnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush zahvalio je u utorak američkim vojnicima na sudjelovanju u iračkoj operaciji i rekao da će rušenje iračkog režima ostati zapamćeno kao jedan od velikih trenutaka u povijesti uspoređujući ga s padom Berlinskog zida.

Posjetom vojnicima u najvećoj američkoj vojnoj bazi u Fort Hoodu u Teksasu Bush je obilježio drugu obljetnicu rušenja statue Saddama Husseina u Bagdadu 9. travnja 2003. koji je značio pad njegova režima.

"Ovoga vikenda obilježavamo drugu obljetnicu oslobođenja Bagdada", rekao je Bush. "Rušenje statue Sadama Huseina u Bagdadu bit će zabilježeno, bok uz bok s padom Berlinskog zida, kao jedan od velikih trenutaka u povijesti slobode".

On je kazao uspjeh demokracije u Iraku "šalje poruku od Bejruta do Teherana da sloboda može biti budućnost svake zemlje".

"Uspostava slobodnog Iraka u srcu Bliskog istoka bit će težak poraz za sile tiranije i terorizma i presudni događaj u globalnoj demokratskoj revoluciji", ustvrdio je Bush koji je širenje demokracije u svijetu, posebice na Bliskom istoku, učinio temeljnom vanjskopolitičkom odrednicom svog drugog mandata.

On je kazao da je u Iraku u protekle dvije godine postignuto mnogo, ali da američka misija još nije završena. Teroristi "će i dalje biti pod stalnim pritiskom naših oružanih snaga", rekao je Bush.

Od američke invazije Iraka u ožujku 2003. u toj zemlji je poginulo oko 1.550 američkih vojnika, a napori u obnovi zemlje i izgradnji demokracije naišli su na žestok otpor pobunjenika i terorista.

Bush je kazao da još uvijek nije došlo vrijeme da se američki vojnici počnu vraćati kući.

"Iračani žele da ih vode njihovi zemljaci", kazao je američki predsjednik. "Mi ćemo im pomoći da postignu taj cilj. I tada će se naši vojnici moći vratiti kući s počastima koje zaslužuju."

SAD trenutno u Iraku drži oko 140.000 vojnika.

"Teroristi su Irak učinili središnjom bojišnicom u borbi protiv terorizma", kazao je Bush obraćajući se skupu od oko 25.000 vojnika. "Naš uspjeh u Iraku će učiniti Ameriku sigurnijom, za nas i buduće generacije".

Bush je rekao da je do sada obučeno i opremljeno više od 150.000 iračkih sigurnosnih snaga koje brojčano po prvi put premašuju broj američkih vojnika u Iraku. Te snage "stječu sve više samopouzdanja i preuzimaju sve veću odgovornost", rekao je on, što znači da Amerika i njezini koalicijski partneri sve manje igraju glavnu ulogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙