FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush obećava pomoć Ukrajini za uključenje u WTO I NATO

WASHINGTON,4. travnja 204.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushsrdačno je u ponedjeljak u Washingtonu dočekao ukrajinskogpredsjednika Viktora Juščenka i obećao američku pomoć Ukrajini uprovedbi reformi i uključivanju u Svjetsku trgovačku organizaciju iNATO.
WASHINGTON,4. travnja 204.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush srdačno je u ponedjeljak u Washingtonu dočekao ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka i obećao američku pomoć Ukrajini u provedbi reformi i uključivanju u Svjetsku trgovačku organizaciju i NATO.

Bush je kazao kako mu ne smeta to što Juščenko povlači ukrajinske snage iz Iraka nakon što je to obećao prošle godine u predizbornoj kampanji.

"On ispunjava predizborno obećanje. Ja to u potpunosti razumijem", kazao je Bush na zajedničkoj konferenciji za novinare s Juščenkom u Bijeloj kući.

Juščenko je započeo povlačenje 1.600 ukrajinskih vojnika iz Iraka i očekuje se da će ga do jeseni dovršiti."Ali on je također rekao da će surađivati s koalicijom oko daljnjeg povlačenja i ja to cijenim", rekao je Bush. Juščenko je rekao kako je Ukrajina i dalje predana pomaganju u obuci iračkih sigurnosnih snaga.

Bush je kazao kako su Sjedinjene Države i dalje spremne podnositi teret troškova i žrtava u obnovi i stabilizaciji Iraka nakon što je niz zemalja koje su podržale napad na Irak 2003. povuklo ili povlači svoje snage iz te zemlje.

"Temeljno je pitanje: je li to vrijedno toga? A odgovor je da je to apsolutno vrijedno da bi nastao slobodni Irak", rekao je Bush.

On je kazao kako je američka strategija u Iraku i dalje obučavanje iračkih snaga kako bi mogle preuzeti sigurnost zemlje u svoje ruke.

Bush je pro-zapadnu "narančastu revoluciju" koja je pomogla Juščenku da dođe na vlast u Ukrajini nazvao "primjerom demokracije za ljude diljem svijeta".

Dvojica predsjednika su razgovarali o događajima u Libanonu, Kirgistanu i Bjelorusiji, rekao je Bush koji je širenje demokracije u svijetu učinio ključnim dijelom svoje vanjske politike u drugom mandatu.

Bush je obećao američku pomoć Ukrajini u provedbi tržišnih reformi, borbi protiv korupcije te jačanju civilnog društva.

On je obećao da će podržati nastojanja Ukrajine da uđe u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) i NATO te da će tražiti da američki Kongres ukine preostala trgovinska ograničenja zaostala još iz doba dok je Ukrajina bila dio bivšeg Sovjetskog Saveza.

Glede ulaska u NATO Bush je rekao da Ukrajina može računati na potporu SAD-a, ali da prethodno mora zadovoljiti uvjete koje za uključenje postavlja Sjevernoatlantski savez.

"Drugim riječima, postoje stvari koje ukrajinska vlada mora učiniti kako bi zadovoljila uvjete za NATO, i mi želimo pomoći", rekao je on.

Podsjećajući kako Ukrajina također želi uključiti se u Europsku uniju Bush je naglasio kako to ne znači da Ukrajinci moraju birati između EU i Sjedinjenih Država.

"To nije izbor na koji vlada Sjedinjenih Država tjerati naše prijatelje. Možete biti i članica EU-a i prijatelj Sjedinjenih Država", rekao je on.

Glede Libanona, američki je predsjednik pozdravio obećanje Sirije da će povući svoje snage iz te zemlje, ali i istaknuo da Damask mora povući ne samo vojnike nego i "sigurnosne snage" te da se parlamentarni izbori u Libanonu moraju provesti na vrijeme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙