FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obavještajne službe treba mijenjati iz temelja (Bush)

WASHINGTON, 2. travnja 2005. (Hina/AFP) - Američki predsjednik GeorgeW. Bush priznao je u subotu da američkim obavještajnim službama trebatemeljita promjena i pozvao Kongres da što prije potvrdi JohnaNegropontea na dužnosti ravnatelja nacionalne obavještajne službe.
WASHINGTON, 2. travnja 2005. (Hina/AFP) - Američki predsjednik George W. Bush priznao je u subotu da američkim obavještajnim službama treba temeljita promjena i pozvao Kongres da što prije potvrdi Johna Negropontea na dužnosti ravnatelja nacionalne obavještajne službe.

Komentirajući u tjednom govoru koji su prenosile radijske postaje zaključke izvješća neovisnog povjerenstva objavljene ovog tjedna, Bush je kazao: "Dijelim njihov zaključak da je obavještajnoj službi potrebna temeljita promjena kako bismo se mogli sučeliti s prijetnjama XXI. stoljeća".

Povjerenstvo je u izvješću ocijenilo da je SAD "jako pogriješio" kada je ustvrdio da Irak posjeduje oružje za masovno uništavanje prije nego je u ožujku 2003. povelo rat protiv te zemlje.

"Povjerenstvo ističe da Amerika mora znati puno više o programima naoružavanja i o nakanama naših najpogubnijih neprijatelja", podsjetio je američki predsjednik, priznajući ipak da "nije moguće jamčiti potpunu sigurnost".

Nova dužnost ravnatelja Nacionalne obavještajne zajednice (DNI) okupit će pod sobom sve američke obavještajne službe i nadzirati sve, od proračuna do provedbe operacija, kako bi se zajamčila suradnja među ponekad suparničkim upravama. Izvješće preporučuje da se DNI-ju dadu velike ovlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙