FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush i Blair zaustavili Berlusconija - talijanski mediji

RIM, 17. ožujka 2005. (Hina) - Talijanski premijer Silvio Berlusconiispravio je, na intervenciju američkog predsjednika i britanskogpremijera, svoju izjavu o početku povlačenja talijanskih snaga izIraka već od rujna, kazavši kako je to poželjno, ali će se sveodvijati u dogovoru sa saveznicima, odnosno sa SAD i VelikomBritanijom, piše u četvrtak talijanski tisak.
RIM, 17. ožujka 2005. (Hina) - Talijanski premijer Silvio Berlusconi ispravio je, na intervenciju američkog predsjednika i britanskog premijera, svoju izjavu o početku povlačenja talijanskih snaga iz Iraka već od rujna, kazavši kako je to poželjno, ali će se sve odvijati u dogovoru sa saveznicima, odnosno sa SAD i Velikom Britanijom, piše u četvrtak talijanski tisak.

Talijanski listovi, s gotovo identičnim naslovima na prvim stranicama: "Bush i Blair zaustavili Berlusconija", navode kako je američki predsjednik George Bush telefonski razgovarao s Berlusconijem i uvjerio ga da ne može samostalno govoriti o datumima početka povlačenja međunarodnih snaga iz Iraka, dok je britanski premijer Tony Blair izjavio kako ni London niti Rim nisu dogovarali datume za početak povlačenja svojih snaga.

Bush i Berlusconi razgovarali su telefonski i, prema talijanskoj verziji, talijanski premijer je američkom predsjedniku "potvrdio želju da povlačenje započne što prije". "Poželjno je da u rujnu započne postepeno povratak talijanskog kontingenta iz Iraka", rekao je navodno Berlusconi, koji je mišljenja da će tada "iračka vlada imati na raspolaganju snage za održavanje javnoga reda", koje će do tada biti uvježbane i moći preuzeti službu.

Berlusconi je tako, po pisanju tiska, ispravio prvotnu najavu početka povlačenja talijanskih snaga od rujna.

Tisak ocjenjuje kako u sadašnjoj predizbornoj kampanji za regionalne izbore, koji se održavaju 3. i 4. travnja, nije toliko bitna najava početka povlačenja talijanskih snaga koliko će biti bitna uoči parlamentarnih izbora u proljeće 2006. godine. Ako se talijanske snage povuku do tih izbora, ocjenjuje se, onda iračko pitanje ne bi ni bilo toliko naglašavano u predizbornoj kampanji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙