FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush pozdravio iračku skupštinu

WASHINGTON,16. ožujka 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushpozdravio je u srijedu otvaranje nove iračke nacionalne skupštine kaosjajan trenutak, i ustvrdio da se koalicija u Iraku ne raspada unatočodluke Italije da u rujnu započne povlačenje svojih snaga.
WASHINGTON,16. ožujka 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush pozdravio je u srijedu otvaranje nove iračke nacionalne skupštine kao sjajan trenutak, i ustvrdio da se koalicija u Iraku ne raspada unatoč odluke Italije da u rujnu započne povlačenje svojih snaga.

"Čestitam Iračanima na njihovoj skupštini", rekao je Bush na konferenciji za novinare u Bijeloj kući skoro dvije godine nakon početka rata u Iraku.

"To je sjajan trenutak u procesu prema donošenju ustava, ratifikaciji ustava i izborima", rekao je američki predsjednik.

On je umanjio značaj činjenice da Iračani još nisu uspjeli formirati vladu priznajući, ipak, da ima dosta posla koji treba napraviti dodajući kako će vlada biti formirana.

Bush je kazao kako je "zdrav proces" transparentne rasprave o formiranju vlade u Iraku znak da demokracija jača u toj zemlji i da će biti pozitivan primjer za druge zemlje na Bliskom istoku.

On je rekao da bi napredak demokracije u Iraku, povlačenje Sirije iz Libanona i pregovori o miru između Izraela i Palestinaca mogli izazvati promjene drugdje na Bliskom istoku

"Mislim da će ovi primjeri s vremenom poslužiti kao primjer drugima", kazao je Bush dodajući da će to donijeti više mira.

Bush je rekao kako ne misli da se američka koalicija u Iraku raspada premda je talijanski premijer Silvio Berlusconi u utorak objavio kako planira početi povlačenje 3.000 talijanskih vojnika već u rujnu. On je kazao kako je razgovarao s Berlusconijem koji ga je uvjerio da će Talijani otići tek kada Irak bude stabilniji.

"Želio je da znam kako nema promjene njegove politike, da će zapravo bilo kakvo povlačenje biti obavljeno uz konzultacije sa saveznicima i ovisno o sposobnosti Iračana da brane sami sebe", rekao je Bush.

Nekih 14 zemalja povuklo je svoje snage iz Iraka od napada na tu zemlju u ožujku 2003., Nizozemska i Ukrajina su počele ili planiraju povlačenje svojih snaga, a Poljska je najavila da će nekoliko stotina od svojih 1.700 vojnika povući u srpnju s namjerom da se potpuno povuče oko početka iduće godine.

Bush je kazao kako mu njegovi saveznici govore da su i dalje predani ostanku u Iraku dok se zemlja ne stabilizira i naglasio kako ne misli da iračka koalicija predvođena SAD-om propada.

"Upravo suprotno", rekao je Bush upitan da li se koalicija raspada. "Mislim da je obodrena hrabrošću iračkog naroda".

On je također uskratio dati rokove za povlačenje američkih snaga iz Iraka. "Naše snage će se vratiti kući kada Irak bude sposoban braniti sebe", rekao je Bush novinarima.

Govoreći o Iranu Bush je rekao da zemlja mora trajno zabraniti preradu urana kako bi uvjerila svijet da ne prikriva program za razvoj nuklearnog oružja. U protivnom, kazao je on, SAD i čelnici zemalja Europske unije koji pregovaraju s Teheranom su se suglasili iznijeti to pitanje pred Ujedinjene narode.

"Dogovor je da idemo na Vijeće sigurnosti, ako odbiju ponudu", rekao je Bush i dodao: "A nadam se da neće".

Sjedinjene Države su prošlog tjedna objavile da će podržati EU, u čije ime pregovaraju Britanija, Francuska i Njemačka, u nuđenju nekih ekonomskih poticaja Iranu kako bi odustao od svog nuklearnog programa.

Bush se založio za strpljenje u nastojanju da se diplomatski riješi to pitanje i izbjegao dati rokove da pregovori pokažu uspjeh prije nego Teheran bude iznešen pre Vijeće sigurnosti.

Upitan da li bi moglo doći do vojne konfrontacije s Iranom Bush je odgovorio: "Ne...u ovom pitanju ima mnogo diplomacije".

Bush je ponovio da Sirija mora povući svoje snage i obavještajno osoblje iz Libanona kako bi se omogućili slobodni parlamentarni izbori u toj zemlji u svibnju.

Pojašnjavajući svoju izjavu od utorka u kojoj je izgledalo da ostavlja otvorena vrata za sudjelovanje militantne libanonske skupine Hezbollah u legitimnom političkom životu zemlje, ukoliko se razoruža, Bush je rekao da skupina ostaje na američkom popisu terorističkih organizacija. "Naša pozicija oko Hezbollaha se nije izmijenila", rekao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙