FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush hvali napredak demokracije u Iraku

WASHINGTON,29. ožujka 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushpohvalio je utorak napredak demokracije u Iraku za koji drži da pružaprimjer drugima na Bliskom istoku i rekao kako očekuje da će iračkaskupština uskoro izabrati novu vladu.
WASHINGTON,29. ožujka 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush pohvalio je utorak napredak demokracije u Iraku za koji drži da pruža primjer drugima na Bliskom istoku i rekao kako očekuje da će iračka skupština uskoro izabrati novu vladu.

"Želim vam zahvaliti na vašem snažnom vjerovanju u demokraciju i slobodu", rekao je Bush u Bijeloj kući govoreći predstavnicima Iračana koji žive u SAD-u i iračkim studentima i članovima vjerskih zajednica u posjetu Washingtonu.

On je izrazio optimizam glede demokratske budućnosti Iraka i rekao kako ta zemlja služi kao primjer slobode za već dugo nemirno područje svijeta.

"Slobodni ljudi Iraka sada čine ono što Sadam Husein nije nikada mogao: čine Irak pozitivnim primjerom za cijeli Bliski istok", kazao je Bush.

Dva mjeseca nakon izbora 30. siječnja na koje je izašlo oko 8 milijuna Iračana prkoseći prijetnjama terorista i pobunjenika izabrana Iračka nacionalna skupština na svom drugom zasjedanju u utorak još uvijek nastoji izabrati novu privremenu vladu.

Bush je nazvao zasjedanje Skupštine još jednim korakom na putu prema slobodnom društvu i rekao kako SAD očekuje "da će nova vlada biti uskoro izabrana i da će skupština glasovati da je potvrdi".

"Veselimo se suradnji s vladom koja će nastati iz ovoga procesa", rekao je američki predsjednik.

On je rekao kako je uvjeren da će nova vlada uključiti svu raznolikost iračkog stanovništva te da će poštivati ljudska prava i slobode svih Iračana.

On je kazao kako Nacionalna skupština "uključuje ljude i stranke različitih vizija budućnosti njihove zemlje" naglašavajući da će se te razlike u demokratskom Iraku "rješavati raspravom i uvjeravanjima umjesto silom i zastrašivanjem".

"Također smo vidjeli početak novog nacionalnog dijaloga dok čelnici koji su dobro prošli na prošlim izborima pružaju ruku Sunitima koji nisu sudjelovali", rekao je Bush.

Boreći se za svoju vlastitu slobodu Iračani primjerom i poticajem preobražavaju cijeli Bliski istok, rekao je Bush.

Ocrtavajući pozitivna kretanja k demokratizaciji regiji on je naveo uspješne izbore u Afganistanu, Iraku i na Palestinskim teritorijima, mirne prosvjede na ulicama libanonskog Bejruta te korake k demokratskim reformama u Egiptu i Saudijskoj Arabiji.

"Trend je jasan, sloboda napreduje", rekao je Bush koji je jačanje demokracije u svijetu, posebice na Bliskom istoku, učinio središnjim vanjskopolitičkim ciljem svoga drugog mandata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙