FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 9. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati
ZAGREB, 9. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati

BAGDAD

Više desetaka tisuća Iračana kretalo se u subotu prema središtu Bagdada kako bi prosvjedovalo protiv američke okupacije, povodom druge godišnjice pada režima predsjednika Sadama Huseina. Policijski automobili blokirali su glavne prilaze glavnom gradu i mostovima koji nadvisuju Tigris dok je gomila skandirala: "Ne, ne Americi. Ne, ne okupaciji". Radikalni šijitski i sunitski imami pozvali su u petak vjernike da dođu na Trg Ferdaus, u središtu Bagdada, gdje je 9. travnja 2003. stotinjak osoba uz pomoć američke vojske srušilo kip Sadama Huseina pred kamerama iz čitavog svijeta.

BAGDAD

Irački pobunjenici ubili su 15 pripadnika iračke vojske u napadu kraj grada Latifije, 50 kilometara južno od Bagdada, objavila je u subotu tamošnja policija. Vojnici su se prevozili kamionom kada su na njih nepoznati napadači ispalili projektil, objavila je policija. Posljednjih mjeseci pojačani su napadi pobunjenika na pripadnike iračkih snaga sigurnosti jer oni iz američkih ruku sve više preuzimaju odgovornost za sigurnost u zemlji. Prošloga mjeseca ubijeno je 250 iračkih vojnika i policajaca dok su istodobno napadi na američke snage opali za 20 posto, objavila je američka vojska

TEHERAN

Iranski predsjednik Mohamad Hatami "žestoko je opovrgao" informacije izraelskih medija prema kojima se rukovao i kratko popričao s izraelskim predsjednikom Mosheom Katzavom u Vatikanu prigodom pogreba Ivanu Pavlu II., javlja u subotu službena agencija Irna. "Te su tvrdnje netočne kao i sve tvrdnje izraelskih medija i ne susrećem se s nikakvim uglednicima cionističkog režima", kazao je Hatami po povratku u Teheran. Izraelski mediji javili su u petak da je po završetku pogrebne svečanosti u Vatikanu izraelski predsjednik Katsav izmijenio nekoliko riječi na farsiju s predsjednikom Hatamijem te su njih dvojica popričali nekoliko minuta o zajedničkom mjestu rođenja u Iranu, gradu Yazdu, smještenom blizu Isfahana, u središnjem dijelu Irana. "Ponovili smo u brojnim prigodama da ni moralno ni logički ne priznajemo postojanje izraelske države koja je nastala silom i uzurpiranjem" prava Palestinaca, naglasio je Hatami, opovrgnuvši tu informaciju.

WASHINGTON

Američka državna tajnica Condoleezza Rice posjetit će Moskvu gdje će se susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u pripremi posjeta američkog predsjednika Georgea W. Busha Rusiji u svibnju, objavio je u petak State Department. Rice će se tijekom posjeta Moskvi 19. i 20. travnja susresti s predsjednikom Putinom, ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i drugim ruskim dužnosnicima, rekao je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher. "Fokus posjeta Moskvi bit će pripreme za posjet predsjednika Busha Rusiji tijekom obilježavanja završetka Drugog svjetskog rata 9. svibnja", rekao je on. Nakon Rusije Rice putuje u Vilnius u Litvu na redoviti susret ministara vanjskih poslova NATO-a, kao i Vijeća NATO-Rusija i Povjerenstva NATO-Ukrajina.

WASHINGTON/LOS ANGELES

Brojni Amerikanci i predstavnici američke filmske industrije u proteklih su tjedan dana vidjeli dostignuća hrvatske kinematografije na Danima hrvatskog filma koji su od 1. do 7. travnja trajali u Los Angelesu. Pred preko 500 gledatelja u prepunoj kino dvorani "Aero Theatre" u Santa Monici u četvrtak navečer prikazan je film "Ta divna splitska noć" Arsena Antona Ostojića kojim su zatvoreni Dani hrvatskog filma. Završna večer Dana hrvatskog filma poslužila je i kao prigoda za odavanje priznanja hrvatskim filmskim djelatnicima. Dabby Vandermeulen, direktorica američke filmske fondacije Hartley-Merril, uručila je posebna priznanja za scenaristički rad redatelju Ostojiću, Mili Rupčiću i Ivi Kapetanović, rekla je hrvatska generalna konzulica u Los Angelesu Sanja Bujas-Juraga. Radi se o američke fondaciji koja potiče rad scenarista u srednjoj i istočnoj Europi. Američka publika, predstavnici američke filmske industrije i brojni američki Hrvati su od 1. do 7. travnja pogledali devet novijih i starijih ostvarenja hrvatske kinematografije. Prikazani su filomvi "Konjanik" Branka Ivande, "Deveti krug" Franca Štiglica, "Događaj" Vatroslava Mimice, "Duga mračna noć" Antuna Vrdoljaka, "Rondo" Zvonimira Berkovića, "Lisice" Krste Papića, "Kraljica noći" Branka Schmidta te animirani filmovi Zagreb filma.

SANTA MARIA

Bivši kuhar Michaela Jacksona Phillip LeMarque svjedočeći na suđenju "Kralju popa" za seksualno zlostavljanje maloljetnika izjavio je kako je 1991. godine vidio Jacksona kako drži ruku u gaćicama nekadašnje zvijezde filmova za djecu Macaulaya Culkina.

Culkin se proslavio ulogama u serijalu dječjih komedija "Sam u kući", a u vrijeme incidenta kojega je opisao bivši Jacksonov kuhar imao je 11 godina. LeMarque je pred sudom izjavio kako je Jackson naručio "pommes frites" u tri sata ujutro, a kada ih je on ispekao i donio u sobu gdje su Jackson i Culkin igrali video-igrice, vidio je da poznati pjevač drži ruku u dječakovim gaćicama. "Ostao sam šokiran, 'pommes frites' su mi umalo ispali iz ruku. Kako je Culkin bio premali i nije sam mogao dohvatiti tipke za igru, Jackson ga je držao u naručju, a jedna mu je ruka bila u dječakovim gaćicama. Nabrzinu sam ostavio hranu i otišao", rekao je LeMarque. Na pitanje zašto odmah nije prijavio ovaj slučaj, LeMarque je izjavio kako je mislio da mu nitko neće vjerovati, jer je Jackson u to vrijeme bio na vrhuncu slave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙