FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 5. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati:
ZAGREB, 5. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati:

JERUZALEM

Zamjenik izraelskog premijera i ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom i jedan od dvojice velikih izraelskih rabina Shlomo Amar, nazočit će u petak pokopu pape Ivana Pavla II. u Vatikanu, rekao je u utorak glasnogovornik tog ministarstva, prenosi AFP. Shaloma će također pratiti i jedan od sudaca Vrhovnog suda Salim Joubran, izraelski Arapin katoličke vjere kao i izraelski veleposlanik u Vatikanu Oded Ben-Hur, precizirao je glasnogovornik vanjskih poslova. "Izrael, židovski narod i cijeli svijet izgubili su velikana pomirenja i bratstva među religijama", rekao je u subotu navečer Shalom nakon smrti Ivana Pavla II.

BAGDAD

Jedan general iračkog ministarstva unutrašnjih poslova otet je u utorak ujutro sa svojim čuvarima u Bagdadu, naveo je jedan izvor tog ministarstva, a u Bagdadu su ujutro odjeknule dvije eksplozije. "General Jalal Mohamad Salah, šef oklopne brigade ministarstva unutrašnjih poslova otet je u utorak s čuvarima u četvrti Mansur", u zapadnom dijelu Bagdada, precizirao je taj izvor. U dva napada na američke snage i iračku vojsku u utorak ujutro u Bagdadu, poginula je jedna, a ranjeno je šest osoba, prema podacima sigurnosnih i bolničkih snaga. Jedna bomba eksplodirala je pri prolasku američkog vojnog konvoja u četvrti Dura, na jugu Bagdada, pri čemu su ranjena 4 civila, tri muškarca i jedna djevojčica. Oko 7 sati po srednjoeuropskom vremenu u četvrti Al-Amiriya jedan civil je poginuo i dvije osobe su ranjene u eksploziji automobila-bombe pri prolasku konvoja iračke vojske u kojem se nalazio jedan visoki dužnosnik, neozlijeđen u napadu, naveo je izvor ministarstva unutrašnjih poslova.

TEL AVIV

Izraelski doseljenici u pojasu Gaze spremni su prihvatiti prijedlog o zajedničkom preseljenju na novu lokaciju u blizini priobalnoga grada Ashkelona, izvijestili su izraelski mediji u utorak. Na sastanku s premijerom Arielom Sharonom, koji će se održati u utorak popodne, predstavnici lokalnoga Vijeća obale Gaze trebali bi predložiti potpuno preseljenje naselja Gush Katif na područje Nizanima. Izraelski list Yediot Ahronot nazvao je to "dramatičnom promjenom" stajališta doseljenika koji su dosad kategorički odbijali Sharonov evakuacijski plan i koji su rekli da će se oduprijeti prisilnom preseljenju. Prema izvješću, izgradnja novoga naselja trajat će tri godine, a u međuvremenu bi nekoliko tisuća doseljenika trebalo dobiti privremeni smještaj na nekom drugom mjestu. Sharon želi do srpnja iseliti 25 naselja na palestinskom teritoriju.

TOKIO

NATO vodi "politiku otvorenih vrata" prema Ukrajini, rekao je u ponedjeljak u Tokiju glavni tajnik organizacije Jaap de Hoop Scheffer. "Ako Ukrajina poželi postati članicom NATO-a, NATO će tu težnju ozbiljno shvatiti", rekao je na konferenciji za novinare de Hoop Scheffer koji se nalazi u posjetu Japanu. Novi predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko potvrdio je krajem veljače u Bruxellesu želju svoje zemlje da se priključi Europskoj uniji (EU ) i NATO-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙