FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 17. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati
ZAGREB, 17. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić putuje u četvrtak, nakon dvodnevnog boravka u Jeruzalemu, u grad Ramalah na Zapadnoj obali, u svoj prvi posjet palestinskim područjima. Mesić će se u Ramalahu sastati s palestinskim premijerom Ahmedom Koreijem s kojim će razgovarati o šansama za postizanje mira između Izraelaca i Palestinaca.

Bit će to prvi sastanak predsjednika Mesića s tako visokim palestinskim dužnosnikom nakon susreta s pokojnim palestinskim vođom Jaserom Arafatom u Davosu 2001. godine. Uoči puta u Ramalah, Mesić je izjavio da novo palestinsko vodstvo obećava no, da je za postizanje mira važno prekinuti financiranje terorizma i razviti palestinsko gospodarstvo. Prije odlaska na Zapadnu obalu, predsjednik Mesić susreo se u Jeruzalemu s izvršnim direktorom Centra Simon Wiesenthal Effraim Zuroff, direktorom Međunarodnih odnosa Svjetskog Židovskog Kongresa Bobbyjem Brownom i predsjednikom Svjetske Cionističke organizacije Yonahom Bezaleliom.

KABUL

Američka državna tajnica Condoleezza Rice doputovala je u četvrtak u Kabul u sklopu turneje po azijskim zemljama koja obuhvaća posjete Indiji, Pakistanu, Afganistanu, Japanu, Južnoj Koreji i Kini. Ona će se tijekom boravka u afganistanskom glavnom gradu susresti sa predsjednikom Afganistana Hamidom Karzaijem i ministrom vanjskih poslova Abdullahom Abdullahom. Tema razgovora bit će demokratski procesi u Afganistanu i borba protiv proizvodnje i krijumčarenja narkotika. Rice će također posjetiti američke vojnike koji djeluju u sastavu međunarodnih mirovnih snaga u Afganistanu. Američka državna tajnica bi krajem dana trebala ponovno otputovati u Pakistan.

PEKING

Najmanje je 30 osoba poginulo a sedam je ozlijeđeno u eksploziji autobusa u istočnoj kineskoj pokrajini Jiangxi, javila je u četvrtak kineska agencija Xinhua (Nova Kina). Uzrok eksplozije još nije poznat, ali pretpostavlja se da je do nesreće došlo zbog samozapaljenja krijumčarenih pirotehničkih sredstava. Stotine osoba pogine svake godine u Kini pri eksplozijama krijumčarenih petardi, raketa i ostalih pirotehničkih naprava.

ATENA

Grčka je u četvrtak preplavljena štrajkovima sindikata u državnom i privatnom sektoru, a kako je najavljeno, sveopći štrajkovi će potrajati 24 sata, javljaju agencije. U Grčkoj je tako stao javni prijevoz, škole, banke i poštanski uredi su zatvoreni, a u štrajku su i bolnice te zaposlenici komunalnih službi. Štrajkom su zaprijetili i radnici zračne kompanije Olympic Airways, ali je sudskom odlukom 24-satni štrajk proglašen nelegalnim. Članovi sindikata, nezadovoljni zbog porasta životnih troškova i slabim rastom plaća, namjeravaju točno u podne prodefilirati središtem Atene. I brojne trgovine i robne kuće zatvorit će svoje vrata tijekom štrajka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙