FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 14. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati:
ZAGREB, 14. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati:

ZAGREB

Više od 30 državnika i visokih dužnosnika iz cijeloga svijeta, uključujući i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, okupit će se u utorak i srijedu u Jeruzalemu na otvaranju novog Povijesnog muzeja holokausta u sklopu Memorijalnog centra Yad Vashem. Dvodnevnoj svečanosti, kojoj je pokrovitelj izraelski predsjednik Moshe Katzav, nazočit će glavni tajnik UN-a Kofi Annan, predsjednici Albanije, BiH, Hrvatske, Litve, Poljske, Srbije i Crne Gore te Švicarske, premijeri Francuske, Švedske, Italije, Nizozemske, Belgije, Danske i Rumunjske te ministri iz još desetak zemalja. Očekuje se da će predsjednik Mesić imati i odvojene susrete s izraelskim kolegom Katzavom, premijerom Arielom Sharonom i zamjenikom premijera Shimonom Peresom.

SKOPLJE

Stranke vladajuće koalicije ostvarile su pobjedu na nedjeljnim lokalnim izborima u Makedoniji, ali i pretrpjele težak poraz u glavnom gradu Skoplju - pokazuju prijevremeni izborni rezultati objavljeni kasno u nedjelju. Kandidat ujedinjene makedonske oporbe Trifun Kostovski osvojio je većinu glasova u Skopju, ispred favorita vladajuće koalicije Riste Penova, objavili su izborni stožeri oba kandidata. Na izbore je izašlo tek nešto više od 50 posto od ukupno 1,7 milijun birača, unatoč činjenici da se na lokalne izbore gledalo kao na glavni test u nastojanjima Makedonije da se približi euro-atlantskim integracijama. Unatoč još izraženim etničkim tenzijama, na izborima nisu zabilježeni ozbiljni incidenti niti nepravilnosti, izjavio je za novinsku agenciju MIA glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova. Ipak, jedna je osoba teško ozlijeđena, a najmanje dvije uhićene zbog sudjelovanja u nekoliko tučnjava i drugih izgreda na biralištima. Izbore je nadziralo oko 3.600 nestranačkih promatrača, uključujući i 200 njih iz zapadnoeuropskih zemalja.

TAIPEI

Tajvan je u ponedjeljak upozorio Kinu da će snositi posljedice zbog donošenja "anti-secesionističkog" zakona koji je izazvao ogorčenu reakciju na tom otoku i uzbudio duhove od Tokija do Washingtona. "Anti-secesionistički zakon je zakon koji poziva na rat", izjavio je novinarima glasnovornik tajvanskog kabineta Cho Jung-tai. "Izazvao je ogorčenost na Tajvanu i protivljenje u međunarodnoj zajednici. Kina mora snositi odgovornost i posljedice zbog tog zakona", rekao je Cho. Tajvanski premijer Frank Hsieh će preispitati ekonomsku i trgovinsku politiku s Kinom tijekom njihova susreta kasnije u ponedjeljak, dodao je Cho, ne želeći govoriti o detaljima.

PEKING

Kina, za koju se vjeruje da izvršava najviše smrtnih kazni na svijetu, neće odustati od smrtne kazne, ali će reformirati sustav i tako osigurati da se kazne primjenjuju pravednije, najavio je u ponedjeljak kineski premijer. "Kina reformira svoj pravosudni sustav, uključujući i pravo na preispitivanje smrtne kazne sve do Vrhovnog suda. No, u skladu s našim nacionalnim prilikama, nećemo ukinuti smrtnu kaznu", izjavio je premijer Wen Jiabao na konferenciji za novinare. "Nastojimo uspostaviti učinkovit sustav koji će osigurati promišljenost i pravdu u određivanju smrtnih kazni", dodao je. Kineska vlada skriva točan broj smaknutih svake godine, ali organizacije za ljudska prava tvrde da se ta brojka godišnje kreće od pet do dvanaest tisuća, više nego u bilo kojoj drugoj državi.

DŽAKARTA

Jači potres u ponedjeljak je ujutro zatresao tsunamijem pogođenu indonezijsku provinciju Aceh, a riječ je o jednom od zadnjih podrhtavanja tla nakon tsunamija koji je u prosincu prošle godine u tom području iza sebe ostavio više od 220 tisuća poginulih ili nestalih. Zadnji potres, jačine 5,7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, pogodio je Banda Aceh, gavni grad provincije. "Epicentar novog potresa je u Indijskom oceanu, 4,81 stupnjeva sjeverne širine i 95,07 stupnjeva istočne širine", izjavio je šef tamošnjeg ureda za Meteorologiju i Geofiziku Syahnan. Tijekom zadnja tri dana, Banda Aceh potreslo je više sličnih potresa jačine između 5,0 i 5,7 Richterovih stupnjeva. Svi su se dogodili u Indijskoj oceanu, na području zapadne obale.

TRIPOLI

Povlačenje sirijskih snaga u dolinu Beka, na istoku Libanona, započeto prije tjedan dana, nastavlja se ubrzanim ritmom, javlja u ponedjeljak France presse. Sirijska vojska napustila je sve položaje na sjeveru zemlje i na sjeveroistočnoj planini Metn, javlja agencija. Sirijska vojna nazočnost u tom području ograničena je sada na samo šest odjela obavještajne službe, odnosno 200 do 300 ljudi. Prema libanonskom ministru obrane Abdelu Rahimu Muradu, prvom fazom povlačenja obuhvaćeno je 6.000 vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙