FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 29. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 9.30 sati:
ZAGREB, 29. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 9.30 sati:

DŽAKARTA

Najmanje je 300 osoba poginulo u najnovijem potresu koji je u noći s ponedjeljka na utorak pogodio podmorje oko indonezijskog otoka Sumatre, a strahuje se da bi broj poginulih mogao biti i mnogo veći, objavila je nacionalna agencija za koordinaciju pomoći u prirodnim katastrofama.

Indonezijski potpredsjednik Yusuf Kalla je za BBC izjavio da bi, prema prvim informacijama koje dokaze iz Niasa, gdje je bio epicentar potresa jakosti 8,7 stupnjeva po Richteru, "moglo biti i tisuću ili dvije tisuće žrtava".

Istovremeno je objavljeno da će indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono predsjedavati u utorak izvanrednim sastankom vlade.

Nakon ovog potresa Sumatru nije pogodio razorni tsunami kakav se dogodio nakon potresa 26. prosinca, ali je na otočiću Simeulue ispred Sumatre ipak zabilježen val visine tri metra.

U potresu je dosta uništen kej glavne luke na Sumatri, kao i zračna luka u obalnom gradiću Sinabangu.

BAGDAD

Irački parlament bi se u utorak trebao okupiti drugi put otkako je izabran prije dva mjeseca i očekuje se da riješi blokadu nastalu zbog neslaganja zastupnika oko sastava nove vlade.

Šijitski Islamistički savez, pobjednik na izborima, i Kurdska koalicija koja je bila druga natežu se tjednima oko ministarskih mjesta te načela koja bi trebala određivati djelovanje nove vlade. Ostvaren je slab napredak.

Dužnosnici se nadaju da bi na zasjedanju u utorak mogao biti izabran bar predsjednik parlamenta i njegova dva zamjenika što bi moglo omogućiti rad parlamenta čak i ako vlada nije imenovana.

KIRKUK

Osamnaest je Iračana ranjeno u utorak u atentatu automobilom bombom koji je izveden u 9,00 sati ujutro (6,00 po GMT-ju) u centru Kirkuka, objavila je gradska policija.

Automobil je bio parkiran u Rahimawi, kazao je pukovnik Adel Zein al Abedine, šef policije u Kirkuku. Među ranjenima su i tjelohranitelji jednog od gradskih dužnosnika.

"Primili smo 16 ranjenih, a još dvoje ih je prebačeno u bolnicu Azadi", kazao je liječnik u hitnoj službi u Kirkuku.

PEKING

Kina je u utorak ocijenila posjet izaslanstva tajvanske oporbene stranke Kuomintang kao pozitivan za kinesko-tajvanske odnose.

Izaslanstvo, koje broji 34 člana i predvodi je potpredsjednik Kuomintanga Chiang Pin kung, s oduševljenjem su dočekale stotine ljudi u ponedjeljak na početku posjeta kojem je cilj smanjivanje napetosti u odnosima između dvije zemlje posebno nakon što je Kina usvojila anti-secesijski zakon.

Peking inzistira da demokratski Tajvan mora biti vraćen pod njegovu vlast i silom ako je potrebno i mnoge je Tajvance razbjesnio anti-secesijski zakon koji prijeti silom tom otoku ako proglasi neovisnost.

Chiang Pin kung će posjetiti Nanjing i Peking gdje će razgovarati s kineskim čelnicima prije povratka na Tajvan u petak. Očekuje se da će tijekom susreta razmotriti mogućnosti ukidanja desetljećima stare zabrane izravnog transporta robe preko morskog tjesnaca koji dijeli Kinu i Tajvan. Tajvan je zbog sigurnosnih razloga još 1949. zabranio izravne zračne i morske veze s Kinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙