FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 21. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 9.30 sati:
ZAGREB, 21. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

PEKING

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u ponedjeljak je u Pekingu ponovila američko stajalište prema kojemu se ta zemlja protivi ukidanju europskog embarga na prodaju oružja Kini, javile su ponedjeljak agencije.

Njezina izjava uslijedila je nakon što je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw ocijenio da nedavne kineske prijetnje Tajvanu o pribjegavanju sili u slučaju službenog odvajanja, kompliciraju proces ukidanja embarga.

Rice je tijekom razgovora s kineskim čelnicima istaknula da će, ukoliko Sjeverna Koreja odbije nastaviti sudjelovati u međunarodnim pregovorima o nuklearnom oružju, Sjedinjene Države i azijski saveznici morati razmotriti "druge opcije". Rice je od kineskih dužnosnika zatražila više pomoći u nastojanjima da se Sjeverna Koreja ponovno uključi u šestostrane pregovore čiji je krajnji cilj prekinuti program razvoja nuklearnog oružja te zemlje. Ocijenila je da su "šestostrani pregovori jedini način na koji denuklearizacija korejskog poluotoka može postati stvarnost" te je dodala kako Washington nema namjeru napasti Sjevernu Koreju.

Posjet Condoleeze Rice Kini posljednja je etapa njezine jednotjedne turneje po glavnim azijskim gradovima, a prema ocjeni promatrača i najdelikatniji za novu američku državnu tajnicu.

DŽALAL ABAD

Prosvjedi oporbe u Kirgistanu praćeni masovnim nemirima što su u nedjelju izbili u Džalal Abadu proširili su se u ponedjeljak i na Osh, drugi veliki grad na jugu zemlje, javile su agencije pozivajući se na svjedoke.

Kirgistan u središnjoj Aziji postao je nakon Ukrajine i Gruzije najnovija među bivšim sovjetskim republikama koju potresaju prosvjedi protiv rezultata izbora koje su međunarodni promatrači ocijenili nepoštenim. Prosvjednici traže ostavku predsjednika Askara Akajeva te pregovore s vladom kako bi se stišali nemiri na osiromašenom jugu države.

U ponedjeljak je južni grad Osh dospio pod nadzor kirgistanske oporbe, nakon što je više od tri tisuće prosvjednika krenulo na zgrade regionalne uprave, a pripadnici policijskih i sigurnosnih snaga se razbježali, izvijestile su agencije pozivajući se na svjedoke.

Obližnji grad Džalal Abad već je prošle noći zauzet od oporbe nakon silovitih sukoba prosvjednika i snaga reda u kojima je poginulo najmanje četvoro policajaca a deseci su osoba ranjeni.

BAGDAD

Američki vojnik poginuo je u akciji u zapadnoj iračkoj provinciji Al Anbar, izvijestila je američka vojska.

Vojnik je bio na terenu razmješten sa ekspedicijom marinaca, a poginuo je u nedjelju, izvješćuju vojni izvori.

Više od 1500 američkih vojnika je poginulo u borbama u Iraku od američke invazije u ožujku 2003. i svrgavanja Sadama Huseina.

MEXICO CITY

Pet je osoba poginulo, devet nestalo, a 37 ozlijeđeno u rušenju mosta u meksičkoj državi Tabasco, izvijestio je u nedjelju glasnogovornik meksičkog Ministarstva javne sigurnosti.

Most je bio drvene građe, učvršćen čeličnom užadi i bilo je predviđeno da se na njemu odjednom nalazi najviše 25 osoba, no u kritičnom trenutku bilo ih je čak 70, pa su pale u rijeku sa visine od 15 metara, kazao je glasnogovornik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙