FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 11. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati:
ZAGREB, 11. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati:

BRUXELLES

Šezdesetak prosvjednika "iranskog podrijetla" predalo se bez incidenta u petak rano ujutro belgijskim vlastima nakon što su se gotovo 16 sati skrivali u zračnoj luci u Bruxellesu u Lufthansinu zrakoplovu, objavila je belgijska policija. Prosvjednici su napustili zrakoplov u kojemu im je priopćeno da su "administrativno uhićeni", što podrazumijeva kontrolu identiteta i druge provjere ako je potrebno, kazala je novinarima glasnogovornica belgijske policije Els Cleemput. Zahtjevi prosvjednika ostali su nejasni ali su uglavnom upućeni Europskoj uniji zbog napuštanja političkog dijaloga s Iranom.

WASHINGTON

Američka vojna politika niti visoki dužnosnici ne mogu se okriviti za zlostavljanje zatočenika u Iraku i osumnjičenih terorista u američkom zatočeništvu, zaključuje se u četvrtak u izvješću američkog ministarstva obrane. Pentagon je izvješće viceadmirala Alberta Churcha označio kao dosad najširu istragu o postupanju američke vojske prema zatočenicima u Afganistanu, Iraku i zatvoru za osumnjičene teroriste u američkoj vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi. Church je svjedočeći pred Odborom za oružane snage američkog Senata rekao kako Pentagonova politika "nije odobravala niti opraštala zlostavljanje". U izvješću se navodi kako je nedostatak stege u nekim postrojbama pridonio zlostavljanju te da je ono bilo ponekad rezultat ratnog stresa kojem su vojnici bili izloženi u Iraku boreći se protiv nevidljivih pobunjenika. Zaključak je izvješća da je unatoč zloporabama "velika većina zatočenika koje SAD drži u globalnom ratu protiv terorizma bila tretirana humano". Demokrati i organizacije za ljudska prava kažu da izvješće nije pružilo informaciju kako su zlostavljanja postala tako raširena i da nije ulazilo u pitanje da li su ministar obrane Donald Rumsfeld i drugi visoki dužnosnici stvorili atmosferu koja je dovela do takvog postupanja.

WASHINGTON

Posebni izaslanik UN-a Terje Roed-Larsen uputit će sirijskom predsjedniku Bachar al-Assadu ultimatum u subotu u Damasku, ako se sirijske postrojbe ne povuku brzo iz Libanona, piše u petak Washington Post citirajući visoke američke dužnosnike. "Ako ne iznese datume, njegova zemlja bit će totalno politički i ekonomski izolirana. Postoji čvrsti konsenzus u međunarodnoj zajednici", kazao je visoki američki dužnosnik. Sirijske snage su u petak, četvrti dan zaredom, nastavile povlačenje sa sjevera Libanona i planine koja nadvisuje Bejrut, prema libanonskoj dolini Beka i Siriji.

MOSKVA

Ruska kemijska tvornica iz jugozapadnog Sibira spremna je opskrbljivati nuklearnim gorivom iransku nuklearnu elektranu Bušehr koju Rusija gradi unatoč američkim prosvjedima, izvijestila je u četvrtak navečer ruska agencija Interfaks. Brojne su zemlje zabrinute jer bi Iran mogao iskoristiti civilni nuklearni program kako bi prikrio proizvodnju nuklearnog oružja, posebno proces obogaćivanja urana koji bi mu omogućio proizvodnju atomske bombe. Prema sporazumu koji su prošloga mjeseca potpisali Iran i Rusija o gradnji prve iranske nuklearne elektrane Bušehr, Iran je prihvatio vratiti u Rusiju iskorišteno nuklearno gorivo. Sporazum predviđa da se gorivo tri ili četiri godine skladišti u posebnim bazenima u elektrani. Tek nakon toga moći će se prevesti u trajna skladišta u Rusiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙