FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 25. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati
ZAGREB, 25. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

ZAGREB

Članovi kirgistanskog parlamenta na izvanrednoj sjednici u Biškeku izabrali su Išenbaja Kadirbekova za novog predsjednika parlamenta, koji će privremeno obnašati i funkciju predsjednika države, javio je AFP, pozivajući se na parlamentarne izvore. Kadirbekov će obnašati funkciju predsjednika države zbog bijega Askara Akajeva i ostavke premijera Nikolaja Tanajeva, sukladno kirgistanskom ustavu, rekao je jedan zastupnik. Parlament je također zadužio "narodno koordinacijsko vijeće" pod vodstvom jednog od najvećih vođa oporbe Kurmanbeka Bakijeva da privremeno osiguraju funkcioniranje privremene vlade. "Odlučili smo od koordinacijskog vijeća oporbenih snaga zatražiti da do 10 sati ujutro u petak predlože kandidate za novu kirgistansku vladu", prenio je Reuters izjavu dosadašnjeg predsjednika parlamenta Abdiganija Erkebajeva u pauzi zasjedanja parlamenta. Istodobno su zastupnici nekadašnjeg ravnatelja sigurnosnih službi i oporbenog čelnika Feliksa Kulova zadužili da privremeno preuzme upravljanje sigurnosnim snagama zemlje. Predsjednik Askar Akajev, protiv kojeg je ustala oporba, u četvrtak se nije pojavio u javnosti i prema neslužbenim informacijama više nije u zemlji.

LJUBLJANA

Nekadašnji slovenski premijer i ministar vanjskih poslova Lojze Peterle napadnut je u četvrtak u Kirgistanu, gdje boravi u mirovnoj misiji OESS-a. "Moje je vozilo napadnuto kamenjem i palicama, te oštećeno, ali smo uspjeli probiti blokadu zahvaljujući pametnom postupku vozača", rekao je u četvrtak navečer za slovensku televiziju Peterle, javljajući se iz kirgistanske prijestolnice Biškeka. Sadašnjeg zastupnika Slovenije u Europskom parlamentu na mirovnu misiju u Kirgistan poslao je ministar vanjskih poslova i predsjedavajući OESS-a Dimitrij Rupel. Peterle je za slovensku televiziju rekao da je u četvrtak bilo više slučajeva pucanja i uporabe sile u Biškeku, ali je izrazio nadu da će se stanje smiriti. Kirgistanski prosvjednici pod vodstvom tamošnje oporbe u četvrtak su zauzeli sve vladine zgrade u Biškeku. Predsjednik države Askar Akajev je nestao, a premijer Nikolaj Tanajev podnio ostavku.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti UN-a odlučilo je u četvrtak poslati misiju od 10.000 ljudi u Sudan u znak potpore i bolje provedbe mirovnog sporazuma potpisanog u siječnju, kojim je okončan 21-godišnji građanski rat u toj regiji, odnosno najstariji oružani sukob u Africi. Petnaest članica Vijeća sigurnosti donijelo tu odluku jednoglasnim prihvaćanjem rezolucije 1590 koju su predstavile Sjedinjene Države. Misija Ujedinjenih naroda u Sudanu (Unmis) imat će šestomjesečni mandat i sačinjavat će najviše 10.000 vojnika i 715 članova civilne policije.

WASHINGTON

Nakon američkog Vrhovnog suda i sud na Floridi odbio je u četvrtak intervenirati u slučaju Terri Schiavo, ostavljajući njezine roditelje s vrlo malim izgledima da se izbore za nastavak umjetnog hranjenja njihove kćeri s teškim oštećenjem mozga. Sud na Floridi odbacio je pokušaj guvernera Jeba Busha, brata američkog predsjednika, da ova savezna država preuzme skrbištvo nad Terri Schiavo, 41-godišnje žene koja je prije petnaest godina pretrpjela teško oštećenje mozga nakon srčanog udara i nalazi se u trajnom vegetativnom stanju. U svom zahtjevu guverner Bush se pozvao na nove navode o navodnom zanemarivanju pacijentice te na nalaze liječnika da Schiavo nije u vegetativnom stanju, ali je okružni sudac George Greer odbio intervenirati i saslušati nove argumente. Njegova odluka došla je samo nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud odbio narediti da se Terri Schiavo ponovno prikopča na cijev za umjetno hranjenje. Schiavo je bez hrane i vode od petka kada joj je uklonjena sonda za umjetno hranjenje naredbom suca Greera, a liječnici su tada priopćili da će bez umjetne prehrane umrijeti za tjedan ili dva.

OTTAWA

Etiopija i Eritreja u na rubu su novoga rata zbog staroga neslaganja oko granice, a napetost pothranjuje neodgovorna prodaja oružja tim dvjema siromašnim afričkim zemljama, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda. "Vrijeme istječe. Obje zemlje nabavljaju oružje i povećavaju broj vojnika na granici", rekao je nekadašnji kanadski ministar vanjskih poslova Lloyd Axworthy, posebni UN-ov izaslanik za Etiopiju i Eritreju. "Ja ipak vjerujem da se rat može izbjeći", rekao je u Ottawi pred parlamentarnim odborom za vanjske poslove. Etiopija i Eritreja ratovale su od 1998. do 2000. i u tome je ratu poginulo više od sedamdeset tisuća ljudi. Rat je završio mirovnim sporazumom i osnivanjem povjerenstva koje će odrediti gdje je granica. Etiopija, koja se protivi nekim zaključcima povjerenstva, nedavno je premjestila vojnike u tampon-zonu uz granicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙