FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.00 sati

ZAGREB, 24. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.00 sati:
ZAGREB, 24. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.00 sati:

BIŠKEK

Približno 1000 ljudi izišlo je u četvrtak na ulice Biškeka u znak prosvjeda protiv predsjednika Askara Akajeva, a na čelu povorke koja kani ući u sam centar grada nalazi se tridesetak djece u dobi od šest do sedam godina s ružičastim vrpcama oko glave (ružičasta je boja Narodnog pokreta Kirgistana), javljaju agencije. Vođa oporbenog Narodnog pokreta Kurmanbek Bakiev kazao je da se "pokret okupio na zahtjev ljudi" kako bi se Akajeva prisililo da podnese ostavku, izražavajući nadu da će se tijekom dana cijeli Biškek pridružiti oporbi. Novi ministar unutrašnjih poslova pozvao je prosvjednike da se suzdrže od nasilja, ističući da nikad policiji ne bi zapovjedio da puca na mirne prosvjednike. "Molimo ih da ne pljačkaju, uništavaju ili provaljuju u državne zgrade i dućane. Nikad neću zapovjediti upotrebu oružja protiv miroljubivih ljudi", kazao je Kenešbek Dušebajev.

TEXAS CITY

Najmanje 14 osoba je poginulo, a više od stotinu je ozlijeđeno u srijedu u snažnoj eksploziji u najvećoj rafineriji naftne tvrtke BP u Sjedinjenim Državama u Texas Cityju. Eksplozija se dogodila u postrojenju za poboljšanje kvalitete benzina, dok je preostali dio rafinerije, treće po veličini u SAD-u, nastavio normalno s radom, priopćila je tvrtka. Zasad nije poznat uzrok eksplozije, ali dužnosnici tvrtke priopćili su da vjeruju kako nije riječ o terorističkom napadu. "Nemamo razloga vjerovati da je eksploziju izazvalo nešto izvana", rekao je glasnogovornik tvrtke Hugh Depland. Eksplozija je bila tako snažna da je potresla zgrade i razbila prozore u krugu od nekoliko kilometara oko rafinerije koja se nalazi u industrijskom području Texas Cityja, 60 km jugoistočno od Houstona.

WASHINGTON

Roditelji Terry Schiavo, koja je već 15 godina u komi, predali su u srijedu navečer hitnu žalbu Vrhovnom sudu u posljednjem pokušaju da se njihovoj kćerki ponovo instalira cjevčica za hranjenje i tako se održi na životu. Pravosudni stručnjaci ocjenjuju da su šanse za to vrlo male jer je Vrhovni sud već u četiri navrata odbio zahtjeve obitelji. Cjevčica za hranjenje je toj 41-godišnjoj ženi uklonjena u petak na zahtjev supruga i skrbnika Michela koji se na sudu godinama bori s Terrynim roditeljima da joj se dozvoli umrijeti. Pet dana nakon što više ne prima hranu, Terryno se stanje pogoršalo i, prema procjenama, mogla bi poživjeti još deset dana. U međuvremenu su dužnosnici Floride objavili da će objaviti nove dokaze o zloporabi, nemaru i iskorištavanju Terry Schiavo kako bi njezin suprug izgubio skrbništvo koje bi potom pripalo državi.

PARIZ

Rezultati borbe protiv tuberkuloze sve su bolji u gotovo svim dijelovima svijeta osim u Africi gdje širenje te bolesti, koja se vrlo često javlja uz AIDS, poprima alarmantne razmjere, ističe se u 9. godišnjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prema izvješću objavljenom na svjetski dan borbe protiv tuberkuloze koji se obilježava u četvrtak, u svijetu je 2003. zabilježeno 8,8 milijuna novih slučajeva, od kojih je 670.000 zaraženo uzročnikom AIDS-a, HIV-om. "Svakoga dana od tuberkuloze u svijetu umire 5000 ljudi", upozorio je dr. Leopold Blanc, koordinator WHO-ova odjela za borbu protiv tuberkuloze. Autori izvješća za 2005. analizirali su razvoj situacije na temelju podataka prikupljenih u razdoblju od 1990. do 2003. Ne učini li se ništa, tijekom sljedećih 20 godina tuberkulozom će se zaraziti gotovo milijardu osoba, 200 milijuna će se razboljeti, a 35 milijuna umrijeti, upozorava WHO. Za borbu protiv tuberkuloze bit će 2005. potrebne 2,2 milijarde dolara, a svjetski plan sprječavanja širenja tuberkuloze procjenjuje da svake godine nedostaje približno milijarda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙