FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 13. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati:
ZAGREB, 13. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati:

SKOPLJE

U Makedoniji su počeli lokalni izbori koji se održavaju prema Zakonu o novoj teritorijalnoj podjeli općina i decentralizaciji vlasti, kojima gradonačelnici dobivaju više ovlasti i veća sredstva. Za 84 općinska gradonačelnička mjesta i za grad Skoplje, natječe se 380 kandidata, od toga neovisnih je 90. Većina su pripadnici jačeg spola, a samo 18 su žene. Prijavljeno je 450 stranačkih i neovisnih listi za vijećnika. Na izborima sudjeluju 24 političke stranke, sedam koalicija i više neovisnih građana. Pravo na glas ima milijun i 700 tisuća građana koji glasuju na 3 tisuće biračkih mjesta. Prema novom Zakonu izbori su valjani ako na njih izađe 30 posto birača. Izbore nadzire više od pet tisuća domaćih promatrača i 400 predstavnika OESS-a, a primjenjuje se i specijalna tinta za obilježavanje birača.

WASHINGTON

Vlasti u nekim europskim zemljama istražuju agente CIA-e zbog kršenja lokalnih zakona jer su hvatali i privodili navodne osumnjičene teroriste na europskom tlu i odvodili ih u druge zemlje gdje su podvrgnuti mučenju, piše Washington Post u nedjelju. CIA inače izvodi takve operacije "izručenja" uz pomoć ili blagoslov lokalnih obavještajnih službi, no vlasti u Italiji, Njemačkoj i Švedskoj istražuju predstavlja li takva praksa kršenje lokalnog suvereniteta i prava čovjeka, dodaje Washington Post. Vlasti nekih europskih zemalja suočene su u istrazi s mnogo pravnih i praktičnih prepreka za podizanje optužbi protiv američkih agenata, poput pitanja zaštite diplomatskim imunitetom ili otkrivanja njihovog identiteta. No, kako piše Washington Post tužitelji u Italiji i Njemačkoj ne odbacuju mogućnost podizanja kriminalnih optužbi protiv američkih agenata.

SANTIAGO

Argentina je izručila bivšeg nacističkog kaplara Paula Schaefera Čileu kamo je stigao u noći sa subote na nedjelju i gdje će mu se suditi prema optužbama za pedofiliju i mučenja koja je izvodio tijekom diktature Augusta Pinocheta (1973-90.). Schaeferu će se suditi i vezi nestanka Borisa Weisfeilera, američkog državljanina rusko-židovskog podrijetla, koji je 1985. godine odveden u Coloniu Dignidad, sektu koju je osnovao ovaj nacistički kaplar, i otada mu se gubi svaki trag. U bijegu gotovo osam godina, bivši vođa i osnivač njemačke enklave Colonia Dignidad, sada u dobi od 83 godine, uhićen je u četvrtak u Tortuguitasu u blizini Buenosa Airesa nakon čega je hospitaliziran zbog visokog krvnog tlaka. Odluka o izručenju donesena je u subotu navečer uoči posjeta argentinskog predsjednika Nestora Kirchnera koji će se u ponedjeljak sastati s čileanskim kolegom Ricardom Lagosom.

PEKING

Kina je prvi put na ljudima počela s testiranjem novog cjepiva protiv AIDS, objavila je u nedjelju kineska novinska agencija Xinhua. Prvi koji je u subotu primio cjepivo je 20-godišnji muškarac, a nakon njega cjepivo je dobilo još sedam volontera. Ukupno će njih 49, u dobi između 18 i 50 godina, biti podvrgnuto testiranju u tri faze. Stručnjaci su kritizirali Kinu zbog sporog reagiranja na problem AIDS-a u toj zemlji u kojoj je, po podacima vlade, oko 840 tisuća ljudi zaraženo virusom HIV-a. Stručnjaci, pak, vjeruju da je brojka zaraženih puno veća i da se kreće između milijun i milijun i pol.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙