FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PPDIV i HUP o poljoprivrednim poduzećima

OSIJEK,7. travnja 2005.(Hina) - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi,prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) iHrvatska udruga poslodavaca (HUP) na današnjem su sastanku u Osijekuod Vlade i Hrvatskog sabora zatražili žurne razgovore o položajupoljoprivrednih društava te o gospodarskom i socijalnom položajuradnika u tim društvima.
OSIJEK,7. travnja 2005.(Hina) - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) na današnjem su sastanku u Osijeku od Vlade i Hrvatskog sabora zatražili žurne razgovore o položaju poljoprivrednih društava te o gospodarskom i socijalnom položaju radnika u tim društvima.

Taj je zahtjev upućen kako bi se, kako je rečeno, zbog oduzimanja zemljišta tim poduzećima zaustavilo njihovo propadanje i gubljenje radnih mjesta.

U zaključcima skupa se, uz ostalo, navodi kako će PPDIV i HUP pokrenuti postupak da se poljoprivredno zemljište, kupljeno novčanim sredstvima ili drugim pravnim poslom, odmah dodjeli u prioritetnu konesciju poljoprivrednim društvima. Zatražili su i da se, osim nacionaliziranog poljoprivrednog zemljišta, kojeg treba odmah vratiti obiteljskim gospodarstvima, sve drugo poljoprivredno zemljište vrati na korištenje poljoprivrednim društvima, koja su jedina osposobljena i opremljena za kvalitetnu i konkurentnu proizvodnju.

Dodaje se kako PPDIV i HUP ne doživljavaju obiteljska gospodarstva kao svoje protivnike, ali žele ukazati da razne interesne skupine izigravaju zakonske propise te nastoje međusobno sukobiti obiteljska gospodarstva s radnicima i poslodavcima.

Predsjednik PPDIV-a Josip Pavić kazao je kako poljoprivredna poduzeća i oko 20.000 njihovih zaposlenika imaju svoj interes za koji će se boriti te da problem raspolaganja poljoprivrednim zemljištem do danas nije riješen na način koji bi osigurao ravnopravnost svih sudionika u tome procesu.

Regionalni povjerenik PPDIV-a za Slavoniju i Baranju Slavko Kotromanović ustvrdio je da se Zakon o poljoprivrednom zemljištu trenutačno ne provodi, jer se unatoč postojanju programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem ne raspisuju natječaji za davanje zemljišta u koncesiju, čime bi se dugotrajnije riješilo pitanje poljoprivrednih poduzeća, te kako ima pokušaja mijenjanja već donesenih programa.

Najavio je da će PPDIV svoja stajališta zastupati svim raspoloživim sredstvima, od socijalnog dijaloga do industrijskih akcija i štrajkova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙