FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan kolektivni ugovor za trgovce

ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Predstavnici sindikata i poslodavacau djelatnosti trgovine potpisali su danas novi Kolektivni ugovor (KU)kojim je najniža plaća s 1.250 kuna povećana na 1.600 kuna, no unatočtome plaće u trgovini i dalje zaostaju za plaćama u gospodarstvu.
ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Predstavnici sindikata i poslodavaca u djelatnosti trgovine potpisali su danas novi Kolektivni ugovor (KU) kojim je najniža plaća s 1.250 kuna povećana na 1.600 kuna, no unatoč tome plaće u trgovini i dalje zaostaju za plaćama u gospodarstvu.

Nakon dvije godine pregovaranja, KU su potpisali predstavnci Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Sindikata trgovine Hrvatske i Granskog sindikata trgovine.

Najavili su da će od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva zatražiti proširenje primjene KU-a na čitavu djelatnost kako bi se izbjeglo nelojalnu konkurenciju.

KU-om, koji je potpisan na godinu dana, utvrđen je i rast solidarne pomoći, jubilarnih nagrada i otpremnina.

U trgovini ima najviše gospodarskih subjekata i zaposlenih, a konkurencija je jaka, no plaće još uvijek zaostaju za onima u gospodarstvu, rekla je čelnica Sindikata trgovine Ana Knežević.

Prosječna plaća u gospodarstvu iznosi 4.141 kunu, a u trgovini 3.589, što je manje za 13,33 posto.

Nakon godine dana ići će se u sklapanje novog KU-a pa se nadamo da ćemo izboriti bolje plaće, a nitko ne bi smio raditi ispod 2.500 kuna mjesečno, rekla je predsjednica Granskog sindikata trgovine Dragica Petrinjak.

Predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u Josip Zaher kazao je da ugovorom nisu ostvareni svi sindikalni zahtjevi, ali je to trenutno najviše što poslodavci mogu ponuditi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙