FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP-Polančec: konsenzus o načelnim pitanjima, različito o HGK i NO

ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Potpredsjednik Vlade za gospodarstvoDamir Polančec i čelništvo Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) nadanašnjem su sastanku postigli visok stupanj suglasja o načelnimrazvojnim i reformskim gospodarskim pitanjima, a mišljenja im serazlikuju u pitanjima organizacije i financiranja Hrvatske gospodarskekomore (HGK) i biranju ministara u nadzorne odbore javnih i državnipoduzeća.
ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Damir Polančec i čelništvo Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na današnjem su sastanku postigli visok stupanj suglasja o načelnim razvojnim i reformskim gospodarskim pitanjima, a mišljenja im se razlikuju u pitanjima organizacije i financiranja Hrvatske gospodarske komore (HGK) i biranju ministara u nadzorne odbore javnih i državni poduzeća.

Predsjednik HUP-a Emil Tedeschi na konferenciji za novinare nakon sastanka izjavio je da su se čelništvo HUP-a i Polančec složili oko toga da reforme za povećanje konkurentnosti gospodarstva traže duže vrijeme i da je za njih potrebno postići širi društveni konsenzus.

HUP će dati potporu cjelovitim rješenjima za koje smatra da trebaju biti izdvojena iz konteksta dnevne politike i biti "smještena" u kontekst stručnosti, rekao je Tedeschi.

Polančec je razgovore ocijenio otvorenima, a razgovaralo se, kaže, o nacionalnom programu politike plaća, reformi zdravstvenog i mirovinskog sustava, realizaciji stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom i o drugim temama.

Upitan je li bilo riječi o HUP-ovom zahtjevu za nebiranjem ministara i drugih državnih dužnosnika u nadzorne odbore javnih poduzeća, Polančec je odgovorio da ministri trebaju sudjelovati u radu nadzornih odbora jer tako mogu kontrolirati rad poduzeća u kojima je država u vlasničkoj strukturi.

Tedeschi je pak iznio stav HUP-a da je za rad u nadzornim odborima presudna stručnost, a ne državna funkcija.

Sugovornici se nisu složili ni oko načina financiranja rada HGK. Dok Polančec ističe da ne vidi razloga promjeni sadašnjeg načina financiranja, Tedeschi ocjenjuje da nije održiva situacija u kojoj gospodarstvo izdvaja financijska sredstva za rad Komore, a istovremeno ne određuje funkciju i nadležnost.

Komentirajući pak odgodu početka pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, Polančec je ocijenio da odgoda ima negativnih posljedica koje se očituju kroz pad cijena dionica na domaćim burzama i smanjenu aktivnost nekih stranih fondova.

Tedeschi je ocijenio da se nije dogodilo "ništa katastrofično". U pogledu smanjenja cijena na burzama rekao je da je realnost burzovnih indeksa upitna, pa je, kaže, možda 17. ožujka bio zgodan povod za njihovo smanjenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙