FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 17. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 17. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Glavni štrajkaški odbor Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) očekuje velik odaziv liječnika na opći štrajk najavljen za 11. travnja, s obzirom na veliko nezadovoljstvo liječnika isplatom nižih plaća za veljaču jer Vlada nije primijenila Strukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike i stomatologe, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HLS-a Ivica Babić. HLS je spreman na razgovore s Vladom i dogovor oko primjene tarifnog dijela SKU-a koji predviđa povećanje plaća, a da se oko primjene drugih dijelova SKU-a pričeka ishod sudskog spora koji su pokrenula dva druga zdravstvena sindikata tražeći poništenje SKU-a.

ZAGREB - Nema nikakve opasnosti od širenja meningokokne sepse među studentima u Studentskom domu Cvjetno naselje, a svi koji su bili u dodiru s oboljelom praktikanticom u kuhinji primaju odgovarajuću zaštitnu terapiju, izjavio je danas voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba Velimir John. Meningokokna sepsa prenosi se kapljično i nemoguće ju je prenijeti putem hrane jer se radi o osjetljivoj bakteriji koja ne može samostalno preživjeti. Epidemiolozi su odmah po dojavi o pojavi bolesti proveli zdravstveni nadzor obitelji oboljele, djelatnika kuhinje te osoba s kojima je u dodiru u školi, pa je tako zaštitnoj terapiji podvrgnuto 40-ak osoba.

ZAGREB - Tristotinjak radnika Industrogradnje prosvjedovalo je danas pred zgradom Uprave u Zagrebu, zahtijevajući redovite plaće i humane radne uvjete za 1.930 zaposlenih. Radnici predvođeni Novim sindikatom i Sindikatom graditeljstva Hrvatske traže pregovore o rastu plaća, isplatu zaostalih potraživanja i razlika nastalih zbog umanjenja plaća. Traže i da se sve zaposlene vrati u Industrogradnju d.d., gdje se nalazi sva imovina tvrtke, kao i cijelovito rješenje za radnike isključivo u okviru Industrogradnje.

ZAGREB - Udruga Hrvatskih izvoznika (HIZ) daje svoju potporu za intenzivan nastavak aktivnosti za početak pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali ne smatra da je hrvatski izvoz ozbiljnije ugrožen odlukom ministara vanjskih poslova EU-a o odgodi početka pregovora, priopćeno je danas iz HIZ-a. Odgoda o početku pregovora o pristupanju Hrvatske EU-u omogućit će hrvatskim gospodarstvenicima da korisno iskoriste predpristupno razdoblje i više vremena za pripremu s žestokom tržišnom konkurencijom koja vlada u Europskoj uniji, navodi se u priopćenju predsjednika HIZ-a Darinka Bage. Dodaje se da bi početak pregovora s EU bio snažan poticaj za intenzivniju gospodarsku suradnju i trgovinu s zemljama članicama EU, pa shodno tome i izvoza.

PARIZ - Na stajalištima pariškog metroa, uoči današnjeg otvaranja Svjetskog sajma turizma SMT 2005, sa 400 promotivnih jumbo plakata predstavlja se turistička Hrvatska, čime počinje intenzivna kampanja na francuskom tržištu pred početak ovogodišnje turističke sezone. Na danas otvorenom sajmu turizma u Parizu (Salon Mondiale du Tourisme), 30. po redu, medu 630 izlagača iz 95 zemalja svijeta, predstavlja se i Hrvatska i to prvi put na povećanom izložbenom prostoru (štandu), od 90 metara četvornih.

ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski izjavio je danas pred saborskim istražnim povjerenstvom za Viktor Lenac kako je u pet godina mandata nastojao HNB držati izvan politike i politiku izvan HNB-a. Istaknuo je i kako se odnos HNB-a prema aktualnoj vlasti ne razlikuje od odnosa prema bivšoj, koalicijskoj vlasti, te kako ne želi sudjelovati u politički intoniranim raspravama. Naveo je da HNB nije zabranila Erste banci da Povjerenstvu predoči podatke o privatnim računima bivšeg direktora Lenca Damira Vrhovnika, već joj je dao neobvezujuće mišljenje i tumačenje Zakona o bankama po kojem poslovne banke ne smiju odavati poslovne tajne bez prethodnog odobrenja suda. No HNB je, kaže, upozorio i na postojanje zakona o istražnim povjerenstvima i na neusklađenost tih dvaju zakona.

ZAGREB - Vijeće članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) izabralo je predsjednika Atlantic Grupe Emila Tedeschija za novog predsjednika HUP-a, priopćila je udruga. Izbor je proveden nakon što je Darko Marinac, dosadašnji predsjednik Udruge, zatražio razrješenje, zbog preuzimanja dužnosti predsjednika Nacionalnog vijeća za konkurentnost. Emil Tedeschi najavljuje nastavak rada na ostvarenju strateških programskih ciljeva HUP-a, snažnije sudjelovanju HUP-a u socijalnom partnerstvu s Vladom i sindikatima, te jačanje uloge HUP-a u oblikovanju hrvatske gospodarske politike.

ZAGREB - Izložbom radova studenata Akademije likovnih umjetnosti i programom Muzičke akademije, danas je u Studentskom centru započela 9. Smotra Sveučilišta u Zagrebu. Kako je najavio prorektor za nastavu i studente zagrebačkog Sveučilišta Vjekoslav Jerolimov, tijekom predstojeća tri dana, na ukupno 73 štanda predstavit će se različiti studijski programi, a s ciljem da se maturantima olakša odluka pri odabiru budućeg studija. Upravo stoga, pripremljen je poseban "Vodič za buduće studente", koji se na Smotri dijeli besplatno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙