FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP: ministrima nije mjesto u nadzornim odborima

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP)zatražit će izmjene Zakona o sukobu interesa i zatražiti da ministri ivisoki državni dužnosnici ne sudjeluju u radu nadzornih odbora tvrtkikoje su na tržištu i u konkurenciji, najavili su danas čelnici HUP-a.
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zatražit će izmjene Zakona o sukobu interesa i zatražiti da ministri i visoki državni dužnosnici ne sudjeluju u radu nadzornih odbora tvrtki koje su na tržištu i u konkurenciji, najavili su danas čelnici HUP-a.

U nadzorne odbore kompanija koje su u tržišnoj utakmici s drugima ministri i državni dužnosnici ne bi smjeli biti imenovani jer svojim utjecajem mogu priskrbiti tim kompanijama bolju tržišnu poziciju, nauštrb dobrim poslovnim običajima i praksi, ocijenio je predsjednik HUP-a Emil Tedeschi.

Prema njegovim riječima, ministrima i drugim državnim dužnosnicima ne bi trebalo braniti sudjelovanje u nadzornim odborima ustanovama od posebnog državnog značenja, koje nisu u konkurentskoj utakmici.

Problem je, dodao je Tedeschi, što je lista takvih ustanova i poduzeća iznimno duga i na njoj je više stotina ustanova i poduzeća, što je, kako je rekao, apsurdno.

Komentirajući argument zagovornika rada ministara u NO-ima po kojemu oni najbolje štite interese države u kompanijama kojima je država vlasnik, Tedeschi je rekao da je interes kompanije uvijek ispred interesa pojedinog vlasnika, a taj interes bi po njegovu mišljenju stručnije od državnih dužnosnika zastupali kvalificirani eksperti.

Predsjednik Vijeća članica HUP-a Branko Roglić pak smatra da je u slučaju biranja ministara i drugih dužnosnika u nadzorne odbore riječ o, kako je rekao, uhljebljenju stranačkih podobnika za zasluge u pogledu stranačkih interesa.

Dopredsjednik Izvršnog odbora HUP-a Juroslav Buljubašić posebno je istaknuo, kako je rekao, problem nekompetentnosti visokih državnih dužnosnika za rad u NO-ima. "Kada bi bili tako sposobni, tvrtke u čijim NO-ima sjede bile bi uspješne, što uopće nije slučaj", zaključio je Buljubašić.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙