FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tedeschi: stanje nacionalnog gospodarstva je ispodprosječno

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Stanje i konkurentnost hrvatskoggospodarstva u odnosu prema nacionalnim gospodarstvima zemaljaEuropske unije (EU) je ispodprosječno, trendovi nisu pozitivni ineodrživi su na duži rok, ocijenio je predsjednik Hrvatske udrugeposlodavaca Emil Tedeschi.
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Stanje i konkurentnost hrvatskog gospodarstva u odnosu prema nacionalnim gospodarstvima zemalja Europske unije (EU) je ispodprosječno, trendovi nisu pozitivni i neodrživi su na duži rok, ocijenio je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Emil Tedeschi.

Dok su na mikro razini neka poduzeća dostigla taj prosjek, a neka po svojim rezultatima ostvaruju iznadprosječne rezultate, veći dio hrvatskog gospodarstva daleko je ispod prosjeka uspješnosti EU-a, a Vlada nema jasnu strategiju za razvoj tog dijela gospodarstva, rekao je Tedeschi.

To se, po njegovim riječima, posebno odnosi na besperspektivna poduzeća u državnom vlasništvu koje država stalno restrukturira, ali bez većih učinaka.

Tedeschi je stoga zatražio, "hitnu, učinkovitu i transparentnu" privatizaciju s jasno određenim ciljevima. Isto tako, kakao je dodao, HUP traži učinkovitu zaštitu vjerovnika, borbu protiv korupcije koja, po njegovim riječima, "cvate", te racionalizaciju javne uprave uz povećanje njezine učinkovitosti.

Važnim je označio i ukidanje monopola i zaštitu tržišnog natjecanja, odnosno izjednačavanje poslovnih šansi privatnog sektora sa državnim.

Izvijestio je da je HUP spreman podržati izradu nacionalnog programa o politici plaća, te predložio da se značajna sredstva koja je prethodna Vlada odredila za provedbu programa za zapošljavanje grupiraju na jedno mjesto i usmjere u razvoj visokog školstva.

Predsjednik HUP-ove Udruge ljekarnika Saša Cvetojević istaknuo je poteškoće te udruge vezane uz ulazak njezinih predstavnika u rad Upravnog odbora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Po njegovim riječima, već dvije godine Zavod onemogućuje imenovanje dvaju predstavnika udruge u rad UV-a, iako je to predviđeno zakonom. Tako je udruzi, kaže Cvetojević, onemogućen uvid u distribuciju 15 milijardi kuna sredstava fonda godišnje, dok sve druge grupacije (umirovljenici, sindikati i drugi) imaju svoje predstavnike u UV-u.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙