FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP i USAID partneri u razvoju poduzetništva

ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) iAmerička razvojna agencija-USAID potpisali su danas Sporazum opartnerstvu pri provedbi projekta "Poduzetna Hrvatska", u sklopukojega će USAID do 2008. za tehničku i konzultantsku pomoć HUP-ovimčlanicama za poticanje razvoja, izvoza i zapošljavanja u područjumalog i srednjeg poduzetništva izdvojiti 20 milijuna američkihdolara.
ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Američka razvojna agencija-USAID potpisali su danas Sporazum o partnerstvu pri provedbi projekta "Poduzetna Hrvatska", u sklopu kojega će USAID do 2008. za tehničku i konzultantsku pomoć HUP-ovim članicama za poticanje razvoja, izvoza i zapošljavanja u području malog i srednjeg poduzetništva izdvojiti 20 milijuna američkih dolara.

Sporazum su potpisali predsjednik HUP-a Emil Tedeschi te direktor misije USAID-a u Hrvatskoj William Jeffers, koji je naglasio da je to tzv. oproštajni projekt USAID-a u Hrvatskoj, budući njihova misija završava 2008.

Dodao je da je USAID u HUP-u našao odličnog partnera za taj projekt, koji osim razvoja i povećanja zapošljavanja u segmentu malog i srednjeg poduzetništva podrazumijeva i edukaciju menadžera i upravljačkih struktura kroz 10 ciljanih seminara u iduće tri godine.

Istaknuo je i da ga se dojmio jutrošnji susret s potpredsjednikom hrvatske Vlade Damirom Polančecom tijekom kojega se, kako kaže, uvjerio da Vlada ima strategiju razvoja gospodarstva, pa i poduzetništva. Ipak dodaje da bi se država kao takva trebala povući iz upravljanja tvrtkama i smanjiti svoj utjecaj u njima, kao što je bio slučaj i u nekim drugim istočnoeuropskim zemljama.

Zahvaljujući na USAID-ovoj potpori, Tedeschi je izrazio nadu da će sporazum i projekt "Poduzetna Hrvatska" pridonijeti i povećanju broja članica HUP-a iz segmenta malog i srednjeg poduzetništva te prepoznavanju HUP-a kao stvarnog servisa za članstvo.

Ističe i da su sa USAID-om dogovorili konkretnu stručnu pomoć članicama koje namjeravaju svojim projektima aplicirati za novčanu pomoć iz predpristupnih fondova Europske unije. USAID će HUP-u, dodaje Tedeschi, pružiti i stručnu pomoć u izradi dokumenta o jednostavnijoj poreznoj politici te u osnivanju gospodarskih clustera kroz HUP-ov program Nacionalni centar za clustere, što sve ima cilj povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

U provođenju USAID-ovog projekta "Poduzetna Hrvatska" HUP-u će pomagati američke korporacije DAI i Nathan grupa. Projekt će se raditi kroz mrežu lokalnih partnera i to kroz četiri glavna područja - olakšavanje pristupa financijama, razvoj poslovanja i strategija brzorastućih tvrtki, marketing i branding za izvoz, te privlačenje direktnih stranih investicija (tzv. Greenfield ulaganja).

Voditelj ekonomskih projekata USAID-a u Hrvatskoj Damir Novinić kazao je i da USAID trenutno u Hrvatskoj sudjeluje u 15 različitih projekata, čija je vrijednost 180 milijuna američkih dolara.

Istaknuo je i da je misija USAID-a od svog dolaska u Hrvatsku 1992. do sada u različite projekte usmjerila financijsku pomoć u vrijednosti većoj od 400 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙