FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 4. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati
ZAGREB, 4. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati

RIM

Pogreb pape Ivana Pavla II. biti će u petak, a Papa će biti pokopan u kripti bazilike svetog Petra, odlučili su kardinali na prvom današnjem sastanku poslije papine smrti, obavijestio je u ponedjeljak novinare šef Ureda za tiska Svete Stolice Joaqin Navarro-Valls. Na prvom sastanku kongregacije u dvorani Bologna Apostolske palače u Vatikanu, 65 kardinala prisegnulo je Apostolskom ustavu, a nakon toga je održan drugi sastanak, na kojemu su se kardinalima pridružili zamjenik državnog tajnika Leonardo Sandri i organizatori obreda te su donijeli odluku da će se pogreb Ivana Pavla II. održati u petak. Misu oproštaja u 10 sati na trijemu ispred bazilike svetog Petra predvodit će dekan Kardinalskog zbora Joseph Ratzinger. Nakon mise Papa će biti pokopan u tzv. grotama, odnosno u kripti bazilike, vjerojatno na mjestu gdje je bio pokopan Ivan XXIII., koji je nakon beatifikacije premješten u baziliku. U ponedjeljak popodne u 17 sati posmrtni ostaci Ivana Pavla II. bit će premješteni iz dvorane Clementina u baziliku. Tijelo Ivana Pavla II. bit će iznijeto kroz brončana vrata i preneseno preko Trga sv. Petra. Nakon što posmrtni ostaci Svetog Oca budu premješteni i izloženi pored baldahina u bazilici, vjernici će, vjerojatno od 18 sati nadalje, moći odavati počast.

KRAKOW

Papa Ivan Pavao II. bit će pokopan u Vatikanu, a njegovo srce neće biti prebačeno u Poljsku kako su to htjeli njegovi sunarodnjaci, izjavio je u ponedjeljak bliski suradnik krakowskog nadbiskupa kardinala Franciszeka Macharskog. "Ni Papa ni njegovo srce neće ležati u katedrali na Wawelu", rekao je otac Janusz Bielanski. Brojni Poljaci smatraju da je barem papino srce trebalo ležati u kripti wawleske katedrale, gdje su pokopani poljski kraljevi i kraljice, a iznad oltara i sveti Stanislav, svetac zaštitnik Krakowa i Poljske. U toj je katedrali Karol Wojtyla služio svoju mladu misu. "Razgovarao sam o tome s kardinalom Macharskim. Rekao mi je: čovjek se pokapa čitav, bez kirurških intervencija", dodao je otac Bielanski.

ISTANBUL

Vjerski poglavar 300 milijuna pravoslavnih kršćana, carigradski patrijarh Bartolomej I., izrazio je u ponedjeljak "duboku osobnu tugu" zbog smrti pape Ivana Pavla II. i ocijenio njegov odlazak gubitkom za sve kršćane. Papa Ivan Pavao II. (84) preminuo je u subotu nakon duge bolesti, okončavši dugogodišnji povijesni pontifikat kojemu je prioritet bila pomirba katolika i pravoslavnih kršćana. U priopćenju objavljenom u ponedjeljak, ekumenski patrijarh Bartolomej I. pohvalio je Papine napore na ujedinjenju istočnog i zapadnog kršćanstva, podijeljenog raskolom u 11. stoljeću. "Papa Ivan Pavao II. imao je viziju obnove jedinstva kršćana i radio je na njezinoj realizaciji", navodi Bartolomej. "Njegova smrt gubitak je ne samo za njegovu Crkvu, već za svo kršćanstvo i međunarodnu zajednicu općenito koja želi mir i pravdu". "Izražavamo svoju duboku osobnu tugu... i sudjelujemo u žalovanju milijuna naše rimokatoličke braće i sestara diljem svijeta", poručuje Bartolomej I. "Nema mnogo takvih hrabrih ljudi s vizijom kao što je bio pokojni Papa... On nije oklijevao pred boli i žrtvama kako bi poruku Evanđelja prenio cijelom svijetu i pridonio uspostavi mira", zaključuje patrijarh.

MOSTAR,

Nadbiskup vrhbosanski i predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić rekao je, u izjavi za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od ponedjeljka, kako je predložio da se trg ispred sarajevske katedrale nazove imenom Ivana Pavla II te da jedna ulica ili trg u Banjoj Luci također dobije takvo ime. Sarajevo i Banja Luka su gradovi koje je Ivan Pavao II. posjetio za vrijeme svoga dolaska u BiH, 1997. i 2003. godine. "Svojim porukama Sveti Otac je i te kako utjecao na promjenu stava prema BiH i ova zemlja mora naći načina da mu se barem simbolično oduži", rekao je kardinal Puljić, obrazlažući svoj prijedlog da se trg u Sarajevu, te trg ili ulica u Banjoj Luci imenuju po pokojnom Ivanu Pavlu II. Po riječima kardinala Puljića, "povijest će tek reći svoje o Papinoj ulozi kao graditelja mostova i dijaloga među različitima, ali i rušenju totalitarnog komunističkog režima i prijelaza na demokraciju". Nakon smrti Ivana Pavla II. kardinalu Puljiću su brzojave sućuti uputili brojni politički i javni dužnosnici iz sva tri konstitutivna naroda BiH i iz sve tri vjerske zajednice: katoličke, pravoslavne i islamske. U svim sućutima redovito se ističe kako je Ivan Pavao II. bio veliki prijatelj BiH, te da se zauzimao za toleranciju među narodima i vjerama u BiH.

SARAJEVO

Banjalučki biskup Franjo Komarica uputio je u ponedjeljak svojim sugrađanima poziv da u znak poštovanja i sjećanja na pokojnog Papu, koji je bio prijatelj svakom čovjeku i svim narodima, mole za Svetog Oca. "Njegov povijesni dolazak k nama stavio je u jednom trenutku naš grad u središte pozornosti cijelog svijeta. Time je trajno zadužio nas Banjalučane", navodi se u poruci biskupa Komarice kako je citira Katolička tiskovna agencija BiH (KTA).

Molitveni susret ekumenskog značaja u povodu smrti Svetog Oca u utorak će biti održan i u franjevačkom samostanu Svetog Ante u Sarajevu. Kako je objavila Zajednica mladih pri ovom samostanu, nakon mise koju će predvoditi provincijal Bosne Srebrene fra Mijo Džolan, predstavnici Židovske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, Islamske zajednice i Kršćanske baptističke crkve uz molitvu i pjesmu razmatrat će doprinos Ivana Pavla II zajedničkoj odgovornosti religija za cijeli svijet.

KAIRO

Američka vojska objavila je u ponedjeljak da je oko 50 iračkih pobunjenika poginulo u napadu na zatvor Abu Ghraib kod Bagdada dva dana ranije. U napadu izvedenom u subotu navečer ozlijeđena su 23 američka vojnika i 13 zatvorenika. Sedam vojnika smješteno je u bolnicu, a 16 je zadobilo manje ozljede i već se vratilo na dužnost, objavila je vojska.

MONAKO

Zdravstveno stanje monegaškog princa Rainiera, koji je već gotovo dva tjedna smješten na odjelu za intenzivnu skrb, liječnici u ponedjeljak opisuju kao stabilno, no i dalje s velikim oprezom komentiraju njegove izglede za oporavak. "Stanje Njegova Veličanstva princa Rainiera III ostaje stabilno", navodi se u liječničkom biltenu koji je objavila monegaška palača. "Prognoza je, međutim, i dalje rezervirana", navode liječnici. Zdravstveno stanje 81-godišnjeg princa liječnici su u petak opisali kao "neizvjesno".

Rainierov sin Albert (47) preuzeo je očeve dužnosti na čelu kneževine.

MANILA

Trgovina ljudima donosi oko 10 milijardi dolara godišnje i počinje se nadmetati i s trgovinom droge i oružja, naveo je u ponedjeljak Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) na sastanku Interparlamentarne unije (UIP) u Manili. Ta aktivnost donosi "oko deset milijardi dolara u svijetu", izjavila je direktorica UNICEF-a Carol Bellamy koja je dodala da statistike o broju djece žrtava nisu dostupne jer je to i dalje tabu tema.

Pozvavši parlamentarce svijeta da pojačaju zakonodavne mjere protiv te pojave, Bellamy je predala zastupnicima UIP knjižicu o borbi protiv te trgovine.

BEČ

Iranski predsjednik Mohamed Hatami u ponedjeljak je nakon razgovora s austrijskim kolegom Heinzom Fischerom u Beču naglasio da njegova zemlja želi atomsku energiju upotrebljavati samo u miroljubive svrhe i ujedno osudio proizvodnju i upotrebu nuklearnoga oružja. "Morali bismo se riješiti svih tvornica oružja koje prijete postojanju čovječanstva", rekao je Hatami na konferenciji za novinare. U Beču je, u kratkom posjetu uoči pariškog sastanka s francuskim čelnikom Jacquesom Chiracom, Hatami ponovno odbacio optužbe američkoga predsjednika Georgea W. Busha da Iran obogaćuje uran radi izrade atomske bombe. Nuklearna se tehnologija može zloupotrijebiti i za proizvodnju oružja, ali je primjenjiva i u razne druge svrhe, rekao je iranski predsjednik i dodao da njegova zemlja želi jedino "svoje pravo" na miroljubivu upotrebu atomske energije. Hatami je izrazio optimizam uoči razgovora s "velikom trojkom" Europske unije (Francuska, Njemačka i Britanija) o iranskome nuklearnom programu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙