FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 8. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 9.30 sati:
ZAGREB, 8. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 9.30 sati:

PEKING

Kina je u utorak iznijela svoje uvjete pod kojima bi mogla upotrijebiti silu kako bi nametnula ujedinjenje s Tajvanom, te je priopćila da je novi "antisecesijski zakon" neophodan kako bi se spriječili koraci prema formalnoj neovisnosti otoka kojeg Peking smatra "odbjeglom" kineskom pokrajinom, javljaju novinska agencije.

"Činjenice pokazuju da secesionističke aktivnosti snaga 'tajvanske neovisnosti' snažno prijete kineskom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti, ozbiljno ugrožavaju izglede za mirno ujedinjenje, te potkopavaju temeljne interese kineskog naroda", rekao je visoki kineski dužnosnik na zasjedanju Svekineskog narodnog kongresa, prenosi agencija dpa.

Potpredsjednik Stalnog odbora Kongresa Wang Zhaoguo rekao je pred 3,000 delegata na zasjedanju da će Kina upotrijebiti vojnu silu ako se zadovolji jedan od tri uvjeta: ako strana sila izvrši invaziju na Tajvan, ako Tajvan formalno proglasi neovisnost, ili ako tajvanski čelnici unedogled odugovlače s pregovorima o reunifikaciji. Pod tim uvjetima Kina će "upotrijebiti sva ne-mirovna sredstva, te primjeniti druge mjere kako bi zaštitila suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Wang na redovitoj godišnjoj plenarnoj sjednici Kongresa vladajuće Komunističke partije.

Wang je to kazao predstavljajući "antisecesijski zakon", koji bi delegati trebali usvojiti 14. ožujka, posljednjeg dana rada Kongresa.

DUBAI

Radikalna islamistička skupina Ansar al-Sunna, povezana s terorističkom mrežom Al-Qaida, preuzela je odgovornost za samoubilački atentat izveden u ponedjeljak u Baladu, sjeverno do Bagdada, u kojem je ubijeno 15 i ranjene 23 osobe.

"Mudžahedini su postavili zasjedu jednom od visokih časnika Nacionalne garde, zaštitnika križara, u Baladu, gdje je eksplodirao automobil-bomba", prema priopćenju koju je skupina stavila na internet.

Autentičnost teksta za sada nije provjerena.

AMMAN

Jordanski poslovni čovjek otet u Iraku, oslobođen je nakon isplate otkupnine od 100.000 dolara, rekao je u utorak jedan od njegove braće, prenosi AFP.

Ibrahim Maharmeh koji je živio u Iraku gdje je posjedovao kuću i poduzeće, otet je u petak u Bagdadu.

Oslobođen je nakon što su njegovi pomoćnici isplatili otkupninu od 100.000 dolara, precizirao je brat otetog.

KABUL

Britanski državljanin, savjetnik afganistanskog ministarstva razvoja sela, ubijen je u ponedjeljak navečer vatrenim oružjem dok se vozio u svom automobilu ulicama Kabula, priopćio je u utorak glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Žrtva se vozila u civilnom automobilu između veleposlanstva Nizozemske i zgrade UN-a, obje pod nadzorom, kada je netko iz drugog automobila pucao u njega, rekao je glasnogovornik.

"Napadači su pobjegli", precizirao je i dodao da afganistanska policija vodi istragu o tom ubojstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙