FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupke protiv trojice dužnosnika

ZAGREB,1. travnja(Hina) - Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesapokrenulo je danas postupke protiv požeškog gradonačelnika ZdravkaRonka, te protiv dvojice HNS-ovih zastupnika u Saboru Radimira Čačićai Srećka Ferenčaka, izvijestio je predsjednik Povjerenstva JosipLeko.
ZAGREB,1. travnja(Hina) - Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo je danas postupke protiv požeškog gradonačelnika Zdravka Ronka, te protiv dvojice HNS-ovih zastupnika u Saboru Radimira Čačića i Srećka Ferenčaka, izvijestio je predsjednik Povjerenstva Josip Leko.

Iako su dvojica HNS-ovaca od Povjerenstva zatražili mišljenje o samo jednom slučaju u kojem ih se prozivalo za sukob interesa, Povjerenstvo je postupak odlučilo poširiti na sve poslove koje su Čačićeve i Ferenčakove tvrtke sklapale s državnim i tijelima lokalne samouprave od donošenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa do danas.

Ferenčak je od Povjerenstva tražio očitovanje o sudjelovanju njegove tvrtke "Ferbos inženjering" u izgradnji objekata u sklopu programa poticane stanogradnje (POS) u Sesvetama, a Čačić o sudjelovanju njegove tvrtke "CONING" u POS-u u Španskom.

Postupak protiv Ronka pokrenut će se zbog navodnog primanja naknade za sudjelovanje u Nadzornom odboru javnog poduzeća "Tekija".

Od Ronka će se zatražiti očitovanje i o drugim slučajevima za koje je prijavljen, poput angažiranja vlastitoga knjigovodstvenog servisa u provedbi programa bivšeg Ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva "Poduzetnik 2". Prijava ga tereti da je na taj način svojoj tvrtki osigurao dobit od 200.000 kuna.

Povjerenstvo je odbacilo prijavu protiv SDP-ova zastupnika Slavka Linića, kojega je udruga "Eko-Kvarner" optužila za sukob interesa zbog sudjelovanja u projektu "Družba Adria".

Utvrđeno je da je Linić u tom projektu sudjelovao po službenoj dužnosti.

S istim je pojašnjenjem odbačena i prijava protiv državnog tajnika u Ministarstvu prometa Dražena Bregleca, kojega je Sindikat kurirskih službi prijavio da je, kao član Nadzornog odbora Hrvatske pošte, pogodovao HP-u, a na uštrb kurirskih službi.

Prijavu protiv Bregleca Povjerenstvo je odlučilo proslijediti Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

Odbačena je i prijava protiv sadašnjega i bivšeg načelnika općine Muć, a u preostalih pet prijava o kojima je danas raspravljalo, Povjerenstvo je odlučilo zatražiti dodatnu dokumentaciju, na temelju koje će odlučiti hoće li uopće pokretati postupke utvrđivanja sukoba interesa.

Zatraženo je tako dodatno očitovanje od dubrovačko-neretvanskog župana Ivana Šprlje, koji je Povjerenstvo pismenim putem izvijestio da je njegov sin Leon odustao od povoljnog kredita kojeg mu je davala Županija.

Očitovanje je zatraženo i od požeško-slavonskog župana Ante Bagarića i predsjednika Županijske skupštine Vlade Zeca, zbog dodjele 11 milijuna državnih kuna Zecovoj tvrtci "Kamen-Ingrad" za izgradnju županijskih cesta.

Anonimni prijavitelj tvrdi da su Bagarić i Zec u sukobu interesa, jer Zec može utjecati na Bagarićevu smjenu. Članovi Povjerenstva upozoravaju, međutim, da Zakon o sprječavanju sukoba interesa predsjednike predstavničkih tijela lokalne samouprave, pa ni Zeca, ne tretira kao dužnosnika.

Od dubrovačkoga poglavarstva zatraženo je očitovanje o prijavi protiv gradonačelnice Dubravke Šuice, koja je, navodno, pokušala utjecati na donošenje gradskih propisa kako bi legalizirala svoju, nezakonito proširenu kuću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙