FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Guverner Rohatinski: pet sam godina nastojao HNB držati izvan politike

ZAGREB,17. ožujka(Hina) - Guverener Hrvatske narodne banke (HNB) ŽeljkoRohatinski izjavio je danas pred saborskim istražnim povjerenstvom zaViktor Lenac kako je u pet godina mandata nastojao HNB držati izvanpolitike i politiku izvan HNB-a.
ZAGREB,17. ožujka(Hina) - Guverener Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski izjavio je danas pred saborskim istražnim povjerenstvom za Viktor Lenac kako je u pet godina mandata nastojao HNB držati izvan politike i politiku izvan HNB-a.

Istaknuo je i kako se odnos HNB-a prema aktualnoj vlasti ne razlikuje od odnosa prema bivšoj, koalicijskoj vlasti, te kako ne želi sudjelovati u politički intoniranim raspravama.

Naveo je da HNB nije zabranila Erste banci da Povjerenstvu predoči podatke o privatnim računima bivšeg direktora Lenca Damira Vrhovnika, već joj je dao neobvezujuće mišljenje i tumačenje Zakona o bankama po kojem poslovne banke ne smiju odavati poslovne tajne bez prethodnog odobrenja suda.

No, HNB je, kaže, upozorio i na postojanje zakona o istražnim povjerenstvima i na neusklađenost tih dvaju zakona.

Ustvrdio je i kako je zakonodavstvo (na tom području) daleko od savršenog, ali se, dok postoji, mora provoditi.

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev danas je posvjedočio da je ta Banka prvi kredit Lencu odobrila 2001. temeljem profesionalne bankarske prosudbe da Lenac može vraćati kredit, te uzimajući u obzir i ulaganja uglednih međunarodnih institucija.

Drugi kredit, 2003., Banka nije htjela odobriti bez jamstva države, jer smo procijenili da se neće moći vratiti, rekao je Kovačev.

Potvrdio je da su u HBOR-u znali da je Lenac u privatnom vlasništvu, ali i objasnio kako je poslovna politika banke bila da podupre sve dobre projekte, neovisno jesu li privatni, državni ili mješoviti.

Naveo je i kako je izvadak riječkog Općinskog suda jasno upućivao da je zemljište u Kostreni na koje se odnosilo ulaganje Banke knjiženo na Lenca 1/1, da na njemu nije bilo nikakvih tereta, niti zabilježbi da se radi o pomorskom dobru.

Glavnim razlogom Lenčeve propasti Kovačev drži pogrešnu procjenu ulaganja koja je s početnih 63 narasla na 118 milijuna dolara.

Povjerenstvo rad nastavlja i sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙