FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 1. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 12.30 sati:
ZAGREB, 1. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 12.30 sati:

VATIKAN

Papa Ivan Pavao II u petak je "u vrlo teškom stanju" te se čini da je, nakon zastoja srca, blizu smrti, priopćio je Vatikan.

Prema riječima glasnogovornika Joaquina Navarra -Vallsa, 84-godišnji papa je primio posljednju pomast, poseban sakrament za umiruće.

Poljski kardinal Andrzej Maria Deskur, vrlo blizak prijatelj Svetog oca, je kazao da papa Ivan Pavao "spokojno odlazi".

U Vatikan je tijekom prijepodneva stigao i talijanski kardinal Camillo Ruini, rimski vikar zadužen za objavljivane Papine smrti.

Dok se Papa nalazi u kritičnom stanju, nekoliko stotina vjernika okupilo se na Trgu Sv. Petra u očekivanju vijesti o njegovoj sudbini.

VATIKAN

Vatikan je opovrgnuo vijest talijanskih televizija da je Papa Ivan Pavao II "pao u komu", javila je talijanska agencija Ansa pozivajući se na neimenovane izvore u Vatikanu.

"Sveti Otac nije u komi. To je apsolutna besmislica. Nećemo pasti tako nisko da bismi igrali takve igre", prenijela je i agencija Reuters riječi neimenovanog vatikanskog dužnosnika novinarima.

VATIKAN

Talijanski kardinal Camillo Ruini, papin vikar zadužen za objavu smrti Svetog oca, pozvao je u petak Talijane da mole za papu Ivana Pavla II čije se stanje "pogoršava", a pozivi za molitve za papu stižu iz cijelog svijeta.

PARIZ/DUBLIN

Pariški nadbiskup msgr. Andre Vingt-Trois u svim je župama svoje biskupije vjernicima uputio poziv da se mole za papu. Katolički poglavar cijele Irske, Sean Brady, također je pozvao katolike na "gorljive molitve" za Ivana Pavla II.

"Nakon što smo s tugom primili vijest o pogoršanju zdravlja Svetog oca, pozivam katolike da se nastave gorljivo moliti za Ivana Pavla II kako bi u svojim patnjama bio još bliže Isusu", kaže se u priopćenju kardinala Bradya.

I pripadnice reda Majke Tereze, "Misionarke ljubavi prema bližnjem svom", svesrdno mole za teško bolesnog papu. Ivan Pavao II je Majku Terezu u listopadu 2003. proglasio blaženom jer je život posvetila "najsiromašnijima od siromašnih".

ISTANBUL/DŽAKARTA

Iz Istanbula stiže vijest da i Mehmet Ali Agca, koji je papu pokušao ubiti 1981. godine, moli za svog "brata".

"Moj je klijent ojađen. Misli na svog brata, papu, i moli za njega", kazao je Agcin odvjetnik Mustafa Demirbag.

U Indoneziji, najvećoj muslimanskoj zemlji na svijetu, tisuće katolika pohrlilo je u petak u crkve kako bi se pridružili molitvama za papu. Skoro 90 posto od 220 milijuna stanovnika Indonezije su muslimani koji prakticiraju tolerantan islam.

RIM

Zbog Papine bolesti otkazani su za danas predviđeni predizborni skupovi u Italiji uoči regionalnih izbora, koji će se održati 3. i 4. travnja u 14 od 20 talijanskih regija.

Ministar vanjskih poslova i čelnik Nacionalnog saveza, Gianfranco Fini, izjavio je u petak da je otkazan predizborni skup na kojem je trebao podržati ponovni izbor dosadašnjeg predsjednika regije Lazio, Francesca Storacea, člana Nacionalnog saveza i na kojem je trebao sudjelovati i premijer Silvio Berlusconi.

Čelnik Unije, oporbenog lijevog centra, Romano Prodi pozvao je u petak ujutro na ukidanje svih predizbornih skupova.

Ministar unutarnjih poslova, Giuseppe Pisanu, priopćio je da se neće odgoditi izbori u nedjelju i ponedjeljak. Naime, u petak je izneseno više prijedloga da se zbog Papine bolesti odgode regionalni izbori na koje je pozvano 41 milijun birača.

KIJEV

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko potvrdio je u petak da je prethodna ukrajinska vlada tajno prodavala projektile koji mogu nositi nuklearne bojeve glave Iranu i Kini, prenosi njemačka agencija dpa pozivajući se na Interfax.

"Potvrđujemo to i to s tugom", rekao je Juščenko.

Optužbe da je Ukrajina 2000. i 2001. prodala između 12 i 18 krstarećih projektila Kh-55 prvi je put u veljači ove godine iznio Hrihorij Omelšenko, ukrajinski zastupnik koji se bavi borbom protiv korupcije.

Prethodna ukrajinska vlada odbacila je sve njegove optužbe i prozvala ga lažljivcem.

Ukrajinski dužnosnici doista su prodali dvanaest projektila, šest Iranu i šest Kini, rekao je Juščenko. Projektili su isporučeni bez bojevih glava, potvrdio je.

Projektili Kh-55 mogu nositi bojevu glavu od 200 kilotona, a domet im je 3.000 kilometara.

CANBERRA

Australija i NATO potpisali su u petak sporazum o jačanju suradnje u borbi protiv terorizma, širenja oružja za masovno uništenje i drugih vojni prijetnji, doznaje se u petak iz službenih izvora.

Sporazum, koji predviđa i slanje australskog savjetnika za obranu u sjedište NATO-a u Bruxellesu, potpisan je tijekom posjeta glavnog tajnika Saveza Jaapa de Hoop Scheffera Australiji, prenosi France presse.

Scheffer je tom prigodom naglasio da NATO uspostavom veza s Azijom i Bliskim istokom jača svoju ulogu u globalnom ratu protiv terorizma i oružja za masovno uništenje, javlja Reuters.

Scheffer je u četvrtak posjetio Novi Zeland, a nakon sastanka s australskim premijerom Johnom Howardom kasnije tijekom dana putuje u Japan.

HARARE

Zimbabveanska oporba izbila je u petak na čelo na parlamentarnim izborima nakon objave gotovo četvrtine rezultata, iako prvi rezultati dolaze uglavnom iz tradicionalnih oporbenih uporišta u urbanim sredinama.

Rezultati iz ruralnih područja koja podržavaju ZANU-PF predsjednika Roberta Mugabea pristižu sporije, no konačne bi rezultate trebali okrenuti u korist vlade, koja bi prema svim očekivanjima trebala biti izborni pobjednik.

Zapadne zemlje i oporba izborni su proces već proglasili nepravedno naklonjenim ZANU-PF-u.

Birači su birali 120 zastupnika u parlamentu koji ima ukupno 150 mjesta. Ostalih 30 ustavom je rezervirano za kandidate koje imenuje Mugabe te tradicionalne vođe.

SEOUL

Sjeverna Koreja želi iskrenu i jasnu ispriku Sjedinjenih Država koje su tu komunističku državu nazvale 'utvrdom tiranije' prije nego se vrati pregovorima o svom nukelarnom programu, izjavio je u petak predstavnik Pyongyanga u Ujedinjenim narodima.

Taj je zahtjev istaknuo tijekom opširnog obrazlaganja izjave od četvrtka u kojoj Sjeverna Koreja poziva da se šesterostrani pregovori o njenom nuklearnom programu prošire u sveobuhvatne pregovore o razoružanju.

"Uvjeti i razlozi za šestostrane pregovore moraju biti postavljeni pošteno, a to znači ispriku SAD-a i povlačenje komentara o 'utvrdi tiranije'", rekao je zamjenik korejskog veleposlanika u UN-u Han Song-ryol, a prenosi novinska agencija Yonhap.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice na nedavnom se putovanju po Aziji odbila ispričati za tu izjavu, koju je dala u siječnju tijekom procedure imenovanja na dužnost državne tajnice.

ABIDJAN

Britansko veleposlanstvo u Abidjanu obustavlja od petka svoje aktivnosti a London je istovremeno uputio poziv svojim državljanima da "hitno napuste" Obalu Bjelokosti zbog mogućeg izbijanja nasilja, doznaje se iz preporuke koju je britanska vlada objavila na svojoj internetskoj stranici.

"Svim britanskim državljanima savjetujemo da smjesta napuste Obalu Bjelokosti", stoji u vladinoj preporuci.

U preporuci se objašnjava da bi bilo nemoguće organizirati evakuaciju kao što je to učinjeno u studenom 2004. godine kada je zemlju u žurbi napustilo 8000 zapadnjaka, većinom Francuza te Engleza i Amerikanaca.

U Obali Bjelokosti je stanje napeto i postoji velika vjerojatnost izbijanja sukoba između vlade i pobunjenika koji kontroliraju sjever zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙