FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 27. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja izsvijeta u 4.30 sati.
ZAGREB, 27. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta u 4.30 sati.

BEIRUT - Pet osoba ozlijeđeno je u subotu navečer u eksploziji autobombe u industrijskom predgrađu Beiruta, potvrdili su policijski izvori. Automobil marke Buick eksplodirao je u četvrti Dikwanah u kršćanskom istočnom dijelu grada, objavila je policija. Vatrogasci pokušavaju ugasiti požar u dvjema okolnim zgradama nad kojima se uzdiže gusti crni dim, prenosi Reuters. Zasad je nepoznato je li bilo ljudi u zapaljenim zgradama industrijske četvrti u kojoj su većinom smještena skladišta, tvornice i tiskare. Proteklog su tjedna dvije eksplozije pogodile poslovne zone kršćanskog, protusirijskog dijela Beiruta, pri čemu je poginulo troje, a ranjeno 16 ljudi.

DUBAI - Iračko krilo al Qaede objavilo je u nedjelju da su njegovi pripadnici ubili visokog dužnosnika iračkog ministarstva unutarnjih poslova otetog prošlog mjeseca i na internetske stranice postavili snimku tog ubojstva. Na snimci se vidi muškarac, koji se predstavio kao poručnik Riyadh Katei Aliwi, kako sjedi na stolici ruku vezanih iza leđa, a u pozadini crna zastava al Qaedine Organizacije za sveti rat u Iraku. Dvojica naoružanih maskiranih muškaraca stoje pored njega. U nastavku videovrpce jedan od njih pucnjem u glavu ubija Aliwia nakon što je pročitao izjavu u kojoj kaže da je islamski sud al Qaede osudio Aliwia kao "izdajnika koji se bori protiv Boga i proroka Muhameda".

MADRID/MANILA - Filipinska policija uspješno je onesposobila dvije eksplozivne naprave postavljene pred španjolskim veleposlanstvom u Manili, objavilo je kasno u subotu španjolsko ministarstvo vanjskih poslova. Bombe srednje snage sigurno su premještene i uništene kontroliranim detonacijama, bez žrtava i materijane štete. Zasad nije poznato kako su se bombe našle pred dobro čuvanom zgradom španjolskog veleposlanstva.

BEIRUT - Sirijska vojska napustila je u subotu ključne položaje u dolini Bekaa koje je držala od kasnih 1970.-tih godina, objavili su libanonski sigurnosni izvori. Petnaest kamiona prepunih sirijskih vojnika i vojne opreme napustilo je točku Majdaloun, pet kilometara zapadno od drevnog grada Ballebcka i uputilo se prema Homosu na sirijskom teritoriju, prenose izvori. Prva faza sirijskog povlačenja završena je 17. ožujka kada se oko 5.800 sirijskih vojnika povuklo ili preko granice ili u dolinu Bekaa. Sirijski predsjednik Bashar al-Assad objavio je početkom ožujka da će se svi vojsnici povući na libanonsko-sirijsku granicu, no nije precizirao datum potpunog povlačenja.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon dobio je u subotu obećanje ključne oporbene stranke Shinui da će poduprijeti prijedlog proračuna, što bi moglo spriječiti pad vlade i otvoriti put povlačenju iz Gaze, objavio je izraelski radio. Odluka stranačkog čelnika Yosefa Lapida uslijedila je nakon američkog pritiska i Sharonovog poziva 15-članoj frakciji, trećoj po snazi u parlamentu, da podupre državni proračun za 2005. godinu kako bi se izvelo povlačenje. Poslije sastanka sa Sharonom, Lapid je izjavio da će Shinui poduprijeti proračun nakon što je Sharon obećao da će više novca usmjeriti prema obrazovanju i vojsci, prenosi radio.

LONDON - Bivši britanski laburistički premijer, lord Callaghan umro je u subotu uoči 93 rođendana, objavio je glasnogovornik njegove obitelji. Callaghan je umro kod kuće samo 11 dana nakon smrti supruge Audrey. Callaghan, koji je titulu lorda dobio 1987. godine, izabran je za premijera 1976. godine nakon ostavke Harolda Wilsona. Godine 1979. izgubio je izbore od konzervativke Margareth Thatcher.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙